Διπλωματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρώμη και την Άγκυρα, μετά τις δηλώσεις του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα σχόλιά του για τον «δικτάτορα» Ερντογάν.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή μια ανακοίνωση, στην οποία είναι εμφανής η ενόχληση της Άγκυρας για όσα είπε ο Ντράγκι. «Ο ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας το βράδυ της 8ης Απριλίου για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρο μας, την ίδια ημέρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα ΕΕ κ. Φαρούκ Καϊμακτζί τόνισε στον πρέσβη ότι καταδικάζουμε έντονα τις δηλώσεις του διορισμένου ιταλού πρωθυπουργού που είχαν ως στόχο τον πρόεδρο μας Ερντογάν, έναν ηγέτη που έλαβε το υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη, και ότι περιμένουμε να αποσυρθούν οι άδικες και κακοήθεις δηλώσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τη φιλία και συμμαχία Τουρκίας – Ιταλίας.
Διαμηνύθηκε επίσης στον πρέσβη ότι οι δηλώσεις σχετικά με τη διευθέτηση των καθισμάτων για τη συνάντηση της Τετάρτης που έγιναν χωρίς τη γνώση της εθιμοτυπίας είναι απαράδεκτες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας
Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και κακοπροαίρετες αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να σαμποτάρουν τη θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι μάταιες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Οι αντιδράσεις στην Άγκυρα για όσα είπε ο Ντάγκι είναι έντονες, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, να σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter: «Καταδικάζουμε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, για τα ατυχή λόγια του σχετικά με τον πρόεδρό μας.
Κύριε Ντράγι, δεν είμαστε δικτάτορες! Αν θέλετε να δείτε έναν δικτάτορα, κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε τον Μουσολίνι».
Οι δηλώσεις Ντράγκι που εξόργισαν
Μετά τη γκάφα στη συνάντηση των επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, με τον Ερντογάν, με την πρώτη να μένει όρθια καθώς δεν έχει προβλεφθεί κάθισμα για εκείνη, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την αντίθεσή του προς τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας, ανεβάζοντας τους τόνους και χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα δικτάτορα.
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Η Τουρκία ρίχνει τις ευθύνες στην ΕΕ
Νωρίτερα, η Τουρκία χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες εναντίον της. Η Άγκυρα ρίχνει την ευθύνη για την αμήχανη – και προσβλητική- στιγμή στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η διάταξη των καθισμάτων είχε προταθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Τουρκία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να κάνει αυτή τη διευκρίνιση για «τις κατηγορίες των οποίων είναι στόχος».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε την Τρίτη στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.
Ένα βίντεο του επεισοδίου δείχνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τη μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας του δύο ήδη καθισμένους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ’ έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα.
Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καθώς και εναντίον του Μισέλ επειδή δεν υπερασπίστηκε την συνάδελφό του πρόεδρο.