Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν απηύθυνε σήμερα έκκληση για συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών του «ελεύθερου κόσμου» κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Για να σταματήσουμε και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, έχουμε μάθει από την 11η Σεπτεμβρίου ότι χρειάζεται μια συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών του ελεύθερου κόσμου, ανταλλαγή εμπειριών και επιχειρησιακή συνεργασία σε ορισμένους τομείς», τόνισε ο υπουργός, δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, είναι μια ακραία τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία έχει διαπράξει πολλές ωμότητες.

«Ο ελεύθερος κόσμος επέδειξε μέχρι τώρα υπερβολική ανοχή απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις τρομοκρατικές οντότητες και τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όπως το Ιράν», πρόσθεσε ο Γιαλόν.

Ο Αμος Γιαλντίν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο για μια διεθνή συνεργασία κατά του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ότι το Ισραήλ μοιράζεται τις πληροφορίες του με τους συμμάχους του.

«Οι πληροφορίες που συλλέγουμε για τη Μέση Ανατολή για μια σειρά απειλών: για το Ιράν, τη Χεζμπολάχ, γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, για τρομοκρατικές οργανώσεις στο Σινά (στην Αίγυπτο), στη Λωρίδα της Γάζας, είναι πολύ καλής ποιότητας και τις μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας”, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.

Το Ισραήλ πρόσθεσε την περασμένη Τετάρτη το Ισλαμικό Κράτος και τις Ταξιαρχίες Αμπντάλα ‘Αζαμ στον κατάλογό του με τις οργανώσεις που θεωρεί «παράνομες».

Η απόφαση αυτή επιτρέπει τη λήψη δικαστικών μέτρων “κατά των οργανώσεων αυτών, όσων τις υποστηρίζουν και τις χρηματοδοτούν”, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας.

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα στις 2 Σεπτεμβρίου βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, ενός αμερικανού δημοσιογράφου που είχε και ισραηλινή υπηκοότητα. Είναι ο δεύτερος αμερικανός δημοσιογράφος μετά τον Τζέιμς Φόλεϊ που εκτελείται από την οργάνωση αυτή.

Οι Ταξιαρχίες Αμπντάλα ‘Αζαμ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αναλαμβάνουν κατά καιρούς την ευθύνη για ρίψεις ρουκετών στο Ισραήλ από τον Λίβανο.