Τα αποτελέσματα μόνο θλιβερά μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς οι συνέπειες των συγκρούσεων είναι τραγικές για τα παιδιά, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
«Ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων που πλήττουν τα παιδιά από την αρχή του 2014 δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις που επισκιάζουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε για την προστασία τους από τις επιπτώσεις του πολέμου» τόνισε σήμερα η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η κυρία Ζερούγκι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι έχει συγκλονιστεί από την «πλήρη περιφρόνηση» για την ανθρώπινη ζωή που επιδεικνύουν εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας και η Μπόκο Χαράμ, «που δεν είναι μόνο οι δράστες των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά μέρος των ευρύτερων περιφερειακών προκλήσεων».
Η ίδια επισήμανε ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέθεσε σε αγόρια ηλικίας ακόμη και 13 ετών να φέρουν όπλα και να χρησιμοποιούνται ως βομβιστές-καμικάζι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, όπως είπε, έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί μέχρι 700 παιδιά στο Ιράκ από την αρχή του έτους -συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.
Για την Μπόκο Χαράμ ανέφερε ότι έχει επιτεθεί σε σχολεία στη Νιγηρία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 100 μαθητών και 70 καθηγητών μέσα στο 2013 και ότι πάνω από 200 κορίτσια που απήχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ η οργάνωση συνεχίζει να επιτίθεται και να απαγάγει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.
Όσον αφορά τη «σύγκρουση στη Γάζα», η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τόνισε ότι σκοτώθηκαν πάνω από 500 παιδιά και τραυματίστηκαν περισσότερα από 1.300, ζητώντας μια «ενδελεχή έρευνα» για τις επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά και υπογραμμίζοντας ότι «οι δράστες σε όλα τα μέρη των συγκρούσεων πρέπει να λογοδοτήσουν».
Στην έκθεση καταγράφονται επίσης βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν σε βάρος παιδιών σε αρκετές άλλες περιοχές του πλανήτη.
Στο μεταξύ η UNICEF ανακοίνωσε σήμερα ότι «σχεδόν 30 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο στις χώρες που πλήττονται από έκτακτες ανάγκες ή ένοπλες συρράξεις, περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο σε όλο τον κόσμο. Σχολεία έχουν γίνει στόχοι και εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα μαθήματά τους». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, «καθώς οι μαθητές σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν στο σχολείο, ένας πρωτοφανής αριθμός συγκρούσεων και κρίσεων στερούν από εκατομμύρια παιδιά το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».