Για τους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον σίγουρα για τις γυναίκες, η απιστία είναι μία από τις εμπειρίες που δεν θα ήθελαν να βιώσουν ποτέ στην ζωή τους. Κάποιοι άντρες, όμως, ακόμη κι όταν έχουν δίπλα τους την πιο όμορφη γυναίκα τείνουν να απιστούν και γι’ αυτό, όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση.
Το φαινόμενο ονομάζεται «Φαινόμενο Κούλιτζ» και πήρε την ονομασία του από τον 30ο πρόεδρο των ΗΠΑ Κάλβιν Κούλιτζ. Κατά την δεκαετία του ‘20, λοιπόν, ο πρόεδρος Κούλιτζ απολάμβανε μια ξενάγηση με τη σύζυγό του -σε ξεχωριστά γκρούπ- σε μια πειραματική κρατική φάρμα. Έξω από το κοτέτσι της φάρμας η κυρία Κούλιτζ ρώτησε τον ξεναγό αν ο κόκορας εκτελούσε τα «καθήκοντά» του, για να πάρει την απάντηση «πολλές φορές την ημέρα, κυρία». Η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ είπε στον ξεναγό, λοιπόν, «αυτό να το πείτε και στο σύζυγό μου παρακαλώ».
Όταν ήρθε η σειρά του προέδρου να ξεναγηθεί στο κοτέτσι, ο ξεναγός του μετάφερε τα λόγια της συζύγου του και ο Κούλιτζ μετά από λίγη σκέψη τον ρώτησε «με την ίδια κότα κάθε φορά;». Η απάντηση του ξεναγού ήταν «όχι, με άλλη κότα κάθε φορά», με τον πρόεδρο Κούλιτζ να τον παροτρύνει να μεταφέρει την πληροφορία και στη σύζυγό του!
Η επιστημονική εξήγηση της απιστίας
Υπάρχει ένα ελάττωμα στη στρατηγική της φύσης, ένα σφάλμα στο σύστημα, αν θέλετε. Το να μείνει για πάντα κανείς με το πρώτο άτομο που ερωτεύεται και να μείνει για πάντα συνδεδεμένο με αυτό δεν θα βοηθούσε στη διάδοση των γονιδίων μας. Η διάδοση των γονιδίων είναι η πρώτη προτεραιότητα της Φύσης, με την ατομική ευτυχία του καθενός να μην περιλαμβάνεται στο «σχέδιο».
Έτσι, σχεδόν όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν έναν ενσωματωμένο, αρχαίο μηχανισμό που οι επιστήμονες ονομάζουν «Επίδραση Κούλιτζ». Λειτουργεί για να μας κάνει να αναζητάμε «ζευγαρώματα» προκειμένου να γίνει η δουλειά της γονιμοποίησης. Η επίδραση Κούλιτζ δημιουργεί μια ανοχή στο ίδιο άτομο, η οποία επεκτείνεται σε έλλειψη ερεθισμάτων ακόμη και ανία. Με την πάροδο του χρόνου η επιθυμία για τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο όλο και μειώνεται, με την αναζήτηση νέου συντρόφου να αποτελεί τη μόνη λύση.
Κάτι που οι αγρότες το γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς, για παράδειγμα, οι ταύροι θα ζευγαρώσουν με μια αγελάδα μόνο ανά σεζόν, αναζητώντας άλλες αγελάδες στο χωράφι προκειμένου να γονιμοποιήσουν ολόκληρο το κοπάδι.
Μια λογική που δεν ταιριάζει, ωστόσο, με τον σημερινό τρόπο ζωής, καθώς ο καθένας αναζητά το άλλο του μισό, με σκοπό να μείνει για πάντα μαζί του. Οι θρησκείες και οι κοινωνίες, όμως, έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους στρατηγικές για να ξεπεράσουν αυτό το «σφάλμα» επιτρέποντας στους άντρες περισσότερες συζύγους, παντρεύοντάς τους νέους και ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν μεγάλες οικογένειες ώστε να τους κρατήσουν απασχολημένους και να τους αποσπάσουν την προσοχή από τις ερωμένες κ.α.