Η Γαλλία επιδιώκει τη δημιουργία ενός ρόλου συντονιστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη τηρούν εν ευθέτω χρόνω τις υποχρεώσεις τους σε θέματα ασύλου και ελέγχου των συνόρων.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα του ιστοτόπου EUobserver, που επικαλείται δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου ο οποίος ανέφερε ότι το πόστο αυτό είναι απαραίτητο, καθώς τα καθήκοντα του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, θέση που αυτή τη στιγμή ανήκει στη Σεσίλια Μάλμστρεμ, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων.

Η πρόταση αυτή ακολουθεί παλαιότερη ανακοίνωση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα δημιουργήσει μια νέα θέση στην Επιτροπή με «ειδική ευθύνη για τη μετανάστευση».
Η θέση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον EUobserver, μέρος ενός ευρύτερου γαλλικού σχεδίου για τη μετανάστευση στην ΕΕ που ανακοινώθηκε εν συντομία από το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Καζνέβ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να στοχεύσουν στην καλύτερη εφαρμογή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και να εντείνουν τις προσπάθειες για τη διάλυση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

«Χρειαζόμαστε σε κάθε κράτος μέλος μια στρατηγική προκειμένου να υποδεχτούμε όσους πρέπει να τους χορηγηθεί άσυλο» είπε χαρακτηριστικά.

Η γαλλική στρατηγική περιλαμβάνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ενίσχυση των συνόρων της Ένωσης, τη δημιουργία καλύτερης διοικητικής μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο, τη διασπορά των αιτούντων άσυλο σε περισσότερα κράτη μέλη και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής.
Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, η επιβεβαίωση ότι οι άνθρωποι που φθάνουν στην ΕΕ και ζητούν άσυλο έχουν ταυτοποιηθεί σωστά από την αρχή.
Η πρόταση προβλέπει επίσης άνοιγμα προς τις χώρες διαμετακόμισης, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία για καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η γαλλική πρόταση έγινε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν μέρει λόγω της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που διέρχονται στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου και λόγω των γαλλικών εσωτερικών ζητημάτων που αφορούν τα κέντρα περισυλλογής προσφύγων στο λιμάνι της πόλης του Καλέ.

Το Παρίσι θέλει επίσης τα κράτη μέλη να δεσμευθούν στην εκχώρηση πόρων στην επιχείρηση Frontex Plus, που πρόκειται να εκκινήσει το Νοέμβριο.
Όπως αναφέρεται στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος συναντήθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη για τη μετανάστευση με την επίτροπο Μάλμστρεμ, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Γαλλίας να λάβει μέρος στην επιχείρηση Frontex Plus, η οποία αναμένεται να τεθεί εφαρμογή από τον Νοέμβριο.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Frontex Plus προορίζεται να αντικαταστήσει σταδιακά την ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης, με σκοπό τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.