Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν – ανάμεσά τους δύο οδηγοί τρένων και υπάλληλοι της εταιρίας σιδηροδρόμων – , στο πλαίσιο της έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200 την Παρασκευή (26/3).
«Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε να συλληφθούν οι δύο οδηγοί της αμαξοστοιχίας 157 (που εμπλέκονταν στη σύγκρουση), οι δύο βοηθοί τους, ο υπεύθυνος ελέγχου κυκλοφορίας του σταθμού Αλ-Μαράγκα» στην Άνω Αίγυπτο, καθώς και άλλοι τρεις υπάλληλοι, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γενική εισαγγελία στην Αίγυπτο.
Αρχικά οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 32 νεκρούς και 165 τραυματίες, αλλά το Σάββατο ανακοίνωσαν έναν χαμηλότερο απολογισμό θανάτων, 19, και 185 τραυματίες.
Στη σημερινή ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελία έκανε λόγο για 18 νεκρούς και 200 τραυματίες.
Οι ανακριτές «μίλησαν για 133 τραυματίες» στα κυβερνεία της Σοχάγκ, του Ασιούτ, της Κένα και του Λούξορ και «συγκέντρωσαν μαρτυρίες 10 αξιωματούχων της εθνικής αρχής σιδηροδρόμων στην Άνω Αίγυπτο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι οκτώ άνθρωποι, που συνελήφθησαν λίγο μετά την τραγωδία την Παρασκευή και το Σάββατο, έχουν προφυλακιστεί για τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές και πηγές ασφαλείας.
Δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν την Παρασκευή κοντά στον πόλη Σοχάγκ, στη νότια Αίγυπτο, μια χώρα όπου τέτοια δυστυχήματα είναι συχνά.
Πλάνα από κάμερα επιτήρησης που είδε το AFP δείχνουν μια εξαιρετικά βίαιη σύγκρουση στην οποία ένα βαγόνι εκσφενδονίστηκε μέσα σε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης. Η καταστροφή συνέβη στο χωριό αλ-Σαμάα Γκαρμπ, 460 χλμ. νότια του Καΐρου.
Οι ανακριτές ανέκριναν επίσης τρεις αστυνομικούς «που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια των αμαξοστοιχιών», υπαλλήλους του σταθμούς και ελεγκτές. Έκαναν πολλές προσομοιώσεις για να δοκιμάσουν τη σηματοδότηση, τα χειροκίνητα φρένα κάτι που «έδειξε ότι ο οδηγός της αμαξοστοιχίας θα μπορούσε να δει τον φωτεινό σηματοδότη του πύργου ελέγχου».
Τελικά, οι οδηγοί και άλλοι υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε αναλύσεις αίματος προκειμένου να «φανεί αν είχαν πάρει ναρκωτικά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Αίγυπτος θρηνεί συχνά θύματα σοβαρών τροχαίων και σιδηροδρομικών δυστυχημάτων που οφείλονται στην άναρχη κυκλοφορία, σε σαραβαλιασμένα οχήματα και σε δρόμους και σιδηροτροχιές που δεν συντηρούνται και δεν επιτηρούνται κατάλληλα.
Η πιο φονική σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας σημειώθηκε το 2002, όταν ένα τρένο τυλίχθηκε στις φλόγες προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 360 ανθρώπων περίπου 40 χλμ. νότια του Καΐρου.