Εξωτερικά, τίποτα δεν προμηνύει τι περιμένει τον πιστό στο εσωτερικό της εκκλησίας, η οποία δείχνει σαν ένα μικρό, μεσαιωνικό παρεκκλήσι στην πόλη Sedlec, στα προάστια του Kutna Hora -μία ώρα από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα. Καθώς εισέρχεται κανείς μέσα στην εκκλησία αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο θεωρείται μοναδική στο είδος της σε όλον τον κόσμο.

Γνωστή και ως «εκκλησία των οστών», η Sedlec Ossuary στην Τσεχία κρύβει ένα μακάβριο και άκρως ανατριχιαστικό θέαμα στο εσωτερικό της. Τους επισκέπτες της υποδέχονται, στην κυριολεξία, περίπου 40.000- 70.000 ανθρώπινοι σκελετοί κρεμασμένοι και τοποθετημένοι σε κάθε γωνιά της.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του ναού είναι ο τεράστιος πολυέλαιος από οστά που βρίσκεται στο κέντρο της Εκκλησίας των Οστών, ο οποίος περιλαμβάνει, τουλάχιστον, ένα από κάθε ανθρώπινο οστό. Επίσης, ένα άλλο εντυπωσιακό «έργο τέχνης» είναι και το οικόσημο της οικογένειας Schwarzenberg που είναι επίσης κατασκευασμένο από ανθρώπινα οστά.

Αναρωτιέστε πώς όλα αυτά τα οστά κατέληξαν να αποτελούν τα «διακοσμητικά» στοιχεία της εκκλησίας; Όλα ξεκίνησαν το 1278 όταν ο Βασιλιάς της Βοημίας έστειλε τον ηγούμενο της Μονής του Sedlec Cistercian στην Ιερουσαλήμ. Όταν επέστρεψε ο ηγούμενος, έφερε μαζί του ένα βάζο με χώμα από το Γολγοθά, το οποίο ήταν γνωστό ως «Άγιο Έδαφος». Άνθρωποι από όλη τη Βοημία, ακόμη και από τις γύρω περιοχές, εξέφρασαν την επιθυμία τους να θαφτούν στο νεκροταφείο που είχε σκορπιστεί το χώμα, και έτσι έπρεπε να δημιουργηθεί κάποιου είδους επέκταση του νεκροταφείου της πόλης.

Τον 15ο αιώνα χτίστηκε μια γοτθική εκκλησία κοντά στο νεκροταφείο και το υπόγειό του χρησιμοποιήθηκε ως οστεοφυλάκιο. Τα οστά έμειναν εκεί για αιώνες έως το 1870 όταν διορίστηκε ένας ξυλουργός με το όνομα Frantisek Rint για να τακτοποιήσει τα οστά. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά συγκλονιστικό.

Μπορεί ο επισκέπτης, αρχικά, να βρίσκει το θέαμα μακάβριο και ανατριχιαστικό, ωστόσο η ηρεμία και η ησυχία που προσφέρει το συγκεκριμένο μέρος είναι πραγματικά απίστευτη.