Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση όσο διαρκεί η πανδημία.
Με 468 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τη χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος (Άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία επιτρέπει τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Επιτροπής, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών προνομίων της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια την Τετάρτη, ευρεία πλειονότητα των ευρωβουλευτών στήριξε την ταχεία θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, εάν έλαβε πρόσφατα αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση για τη νόσο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το αν έχει προηγουμένως νοσήσει. Αρκετοί ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων, τονίζοντας επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.
Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις για την πρόταση της Επιτροπής, κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας (26-29 Απριλίου). Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ως αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του φακέλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Χρειαζόμαστε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας στη ζώνη Σένγκεν, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν μπορεί και να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα δεδομένα των πολιτών πρέπει να είναι ασφαλή και μόνο τα απαραίτητα δεδομένα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό».
Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαρτίου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού σχετικά με ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ και συνοδευτική πρόταση σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ.