Τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των lockdowns θα αρχίσει να σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην επιχείρηση εμβολιασμού, γράφει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

«Υπάρχει λόγος να περιμένουμε μια σημαντική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, κάτι που φέρνει πιο κοντά την προοπτική μιας άρσης των περιορισμών που επιβαρύνουν πολίτες και οικονομία», θα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα έγγραφό της, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν λόγο να περιμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί», θα αναφέρει ακόμη, σύμφωνα με το προσχέδιό του που επικαλείται το Bloomberg

Η συντονισμένη άρση των lockdowns θα στηρίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», θα σημειώνει η Κομισιόν. Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται την ώρα που η αύξηση των μολύνσεων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλουν περιορισμούς.

Όπως σημειώνεται, το σύστημα βαθμίδων, το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), θα προσομοιώνει τα περιθώρια που θα έχει κάθε κυβέρνηση για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει μια αντιστροφή στην εξάπλωση του ιού». Το ECDC έχει ως στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της ενάντια στον κορονοϊό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια επιστροφή σε μια κατάσταση που θα θυμίζει την κανονικότητα.

Η εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε ότι η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Πάντως, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν θα πει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ του ανοίγματος και της άρσης των περιορισμών. Την Τετάρτη επίσης θα δώσει στη δημοσιότητα μια πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα πιστοποιεί ότι όσοι το έχουν έχουν εμβολιαστεί, ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Το έγγραφο αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το δελτίο θα περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα λένε οι ηγέτες σύμφωνα με ένα προσχέδιο της δήλωσής τους που είδε το Bloomberg.