Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε σήμερα ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια «απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», καθώς η κατάσταση, όπως τόνισε, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να «ολισθήσει» σε μια ευρύτερη, γενικευμένη σύρραξη.
«Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή. . . η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ακόμη περισσότερο, σε μια απευθείας αναμέτρηση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο, λίγο πριν από την έναρξη μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».
Η συνάντηση του Σταϊνμάγερ με τους Σεργκέι Λαβρόφ, Πάβλο Κλίμκιν και Λοράν Φαμπιούς, η οποία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:30, στόχο έχει να «επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της κήρυξης μιας εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει «καμιά εγγύηση» για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται.
Αλλά δοθείσης της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης επί του πεδίου —οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία και ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους ρώσους αυτονομιστές σήμερα Κυριακή— και καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να συνομιλήσουν, «θα ήταν ανεύθυνο να μην επωφεληθούμε» της καλής τους θελήσεως, πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.
«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη λύση, θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τα ορόσημα στα οποία πρέπει να φθάσουμε», είπε ακόμη ο Σταϊνμάγερ. «Απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση», παραδέχθηκε πάντως ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας
«Οι ειδήσεις σήμερα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της σύρραξης. Κόσμος ακόμη πεθαίνει. Δεν έχουμε εκεχειρία», εξήγησε ο ίδιος.
Πάντως, ο Σταϊνμάγερ εξέφρασε ελπίδες ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για να επιτραπεί σε μια ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει εντέλει στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Θα δούμε απόψε εάν τα τελευταία εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν», επισήμανε.
«Θα ήταν καλό εάν αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια μπορούσε να φθάσει εκεί που τη χρειάζονται, στο Λουγκάνσκ, στο Ντονέτσκ και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.