Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις υποθηκευμένων στις τράπεζες περιουσιών και μετά τη σημερινή δεύτερη σύσκεψη των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Οι δύο Επιτροπές δεν έλαβαν θέση και αναμένουν να δουν πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τις προτάσεις και τις ανησυχίες που τέθηκαν σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, δεδομένης της αρνητικής στάσης των κομμάτων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες συμβιβαστικές ρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σε περίπτωση κατά την οποία δεν εξευρεθεί η χρυσή τομή, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί ως έχει, αλλά η ψήφισή του είναι αμφίβολη, με ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου.
Η τρόικα, με χθεσινό σημείωμά της προς τους βουλευτές, απέρριψε οκτώ τροποποιήσεις που υπέβαλαν τα κόμματα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προειδοποίησε ότι, τυχόν μη συμμόρφωση με την απαίτηση της τρόικας για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, πέρα από τις δυσκολίες στα δημοσιονομικά, ενδέχεται να δημιουργήσει και άλλες δυσκολίες.
Μιλώντας ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ενδεχόμενη μη εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία έγκαιρα, θα επιφέρει δυσκολίες και συνέπειες πέραν του ελέγχου και των σχεδιασμών.
Εξάλλου, αποκάλυψε ότι Ρώσοι επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου απαιτούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το θέμα έθεσε επιτακτικά στον ίδιο, Ρώσος ο οποίος εκπροσωπεί συμπατριώτες του επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί σκληρή προσπάθεια, ώστε η Κύπρος να είναι συνεπής έναντι των δανειστών της, αλλά παράλληλα να διαφυλαχθεί ο ιστός της κυπριακής οικονομίας με την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επιχειρηματικής στέγης. Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε ύστερα από σύσκεψη βουλευτών του ΔΗΣΥ με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο τις πρόνοιες του επίμαχου νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να αγνοούνται οι ιδιαίτερα ιδιάζουσες συνθήκες της κυπριακής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, το ΔΗΚΟ επιμένει ότι ανεξαρτήτως των διατάξεων που θα προνοούν τις διαδικασίες εκποίησης, θα πρέπει να υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του ΔΗΚΟ, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μεταφέρθηκαν στην εκτελεστική εξουσία και εναπόκειται πλέον στους αρμόδιους υπουργούς να αποφασίσουν αν θα τις εισακούσουν ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης. Σημείωσε, επίσης, ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι πολίτες χάσουν τα σπίτια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους, οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες, που έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση του μνημονίου.