Η Γαλλία ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού από τα μέσα Απριλίου καθώς υπολογίζει σε μια επιτάχυνση του εμβολιαστικού της προγράμματος κατά της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, αναφέρει το ΑΠΕ.
“Θα αντιμετωπίσουμε ακόμη δύσκολους καιρούς, είναι αλήθεια, αλλά για πρώτη φορά εδώ και μήνες η επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης είναι ορατή”, είπε ο Ατάλ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
“Δεν είναι ούτε μακρινός ούτε αβέβαιος ορίζοντας — είναι ένας ορίζοντας που έρχεται όλο και πιο κοντά. Ελπίζουμε ίσως από τα μέσα Απριλίου και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό”, είπε.
“Ο πρόεδρος [Εμμανουέλ Μακρόν] μας ζήτησε να υποβάλουμε προτάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ένα προσεκτικό άνοιγμα και πάλι της χώρας σύντομα.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει “ένας ορίζοντας με τον εμβολιασμό”, υπενθυμίζοντας τον στόχο εννέα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου έως τα τέλη Μαρτίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, περιλαμβανομένης και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ως ένα ελάχιστο για τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Άλλα μέτρα που ισχύουν σήμερα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων, των μουσείων, των αθλητικών και μουσικών χώρων.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όπου θα δώσει μια επικαιροποίηση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας.
Είπε την περασμένη εβδομάδα πως ένα νέο λοκντάουν δεν βρίσκεται στην ατζέντα αλλά η κυβέρνηση θα δει αυτή την εβδομάδα κατά πόσον χρειάζονται ενδεχομένως λοκντάουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε 20 περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, περιλαμβανομένου του Παρισιού και της γύρω περιοχής.
Η Γαλλία κατέγραψε χθες, Τρίτη, 22.857 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις COVID-19 από 4.703 τη Δευτέρα και 19.952 την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας μια ανοδική τάση της ασθένειας.
Ο Ατάλ είπε πως η κατάσταση είναι “ανησυχητική” αλλά πως η αύξηση “δεν είναι εκθετική”.
Με 3,783 εκατομμύρια μολύνσεις να έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο, η Γαλλία έχει τον έκτο υψηλότερο απολογισμό στον κόσμο. Με 87.220 θανάτους, είναι έβδομη στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων.