Την απόφαση να απαγορεύσει προεκλογικό σποτ του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου, έλαβε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK).

Η Επιτροπή αιτιολόγησε την απόφασή της τονίζοντας πως «τα πλάνα μιας γυναίκας που προσεύχεται σε χαλί και ο ήχος του καλέσματος (του μουεζίνη) σε προσευχή προσβάλλουν τις θρησκευτικές αξίες».

Ο δικηγόρος Kürşat Ergün, ο οποίος εκπροσωπεί το εθνικιστικό Κόμμα (MHP), κατέθεσε ένταση στην Επιτροπή για το σποτ, τονίζοντας πως η απόφαση αντιτίθεται στον νόμο περί πολιτικών κομμάτων.

Η YSK αποφάσισε να απαγορεύσει το διαφημιστικό έπειτα από ψηφοφορία και πρόκειται να ειδοποιήσει το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προκειμένου να σταματήσει η μετάδοσή του από τα Μέσα.

Πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, η απαγόρευσε και ένα τηλεοπτικό σποτ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, με το αιτιολογικό ότι περιλάμβανε μια τουρκική σημαία, κάτι που αντιτίθεται στον Εκλογικό Νόμο.