Ο πλανήτης Γη συνεχίζει να δίνει τη «μάχη» εναντίον του κορονοϊού, ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να παίρνουν καλή τροπή. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά εβδομάδες, σύμφωνα με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα (01/03) ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η αύξηση αυτή είναι «απογοητευτική, αλλά δεν εκπλήσσει», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παροτρύνοντας τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού.
«Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης», δήλωσε ακόμη ο Τέντρος.
Σημείωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.
Ωστόσο, επέκρινε πλούσιες χώρες για συσσώρευση εμβολίων.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, μπροστά από εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και ηλικιωμένους σε άλλες χώρες», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Ο κορονοϊός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους»
Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.
«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ράιαν, για να προσθέσει επί του θέματος: «Αλλά, νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.
Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα του πλανήτη τις πρώτες 100 ημέρες του έτους -που σημαίνει ότι απομένουν 40 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.