Η Χριστίνα Τσαρδίκος γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο ιατρική και εδώ και αρκετό καιρό ασχολείται με την πλαστική χειρουργική. Είναι μάλιστα από τις Ελληνίδες με επιτυχημένη καριέρα στην Αργεντινή αλλά τα τελευταία χρόνια με την κρίση είδε τη ζωή της να αλλάζει.
Η Χριστίνα που είναι και πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Πανελληνίων, μιλάει στο newsbeast.gr για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πολίτες της Αργεντινής μετά το καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου
– Μιλήστε μας για την κατάσταση στην Αργεντινή
«Δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί ο λαός σε ό,τι έχει συμβεί. Περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Πιστεύουμε πως θα καταφέρναμε τελευταία στιγμή να χαμογελάσουμε αλλά όπως φάνηκε η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη. Όλα όμως είχαν ξεκινήσει το 2001 γι’ αυτό φτάσαμε εδώ. Πλέον, τώρα, μετά και την ανακοίνωση ότι είμαστε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η κατάσταση στην καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει. Δεν γίνονται πορείες ούτε έχουν κλείσει οι αγορές. Σα να μην συμβαίνει τίποτα».
– Η καθημερινότητά σας πόσο έχει αλλάξει;
«Δεν έχει αλλάξει καθόλου».
– Περιγράψτε μας πως ζείτε τα τελευταία χρόνια
«Ζούμε σε μια χώρα που έχει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα πολλά χρόνια. Ξεκινάμε από το 2001 που έγινε η μεγάλη οικονομική καταστροφή της χώρας. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα διορθώθηκαν λίγο, πήγαν κάποια στιγμή καλύτερα αλλά πάντα με μεγάλο πληθωρισμό και ύφεση. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε ζήσει καθόλου καλή περίοδο. Πάντα είχαμε προβλήματα. Αλλάξαμε μέσα σε λίγα χρόνια πολλούς προέδρους. Η Αργεντινή είναι μια χώρα που δεν είναι σταθερή ούτε στην οικονομία της ούτε στην πολιτική της».
– Στην Ελλάδα, στην πολιτική τουλάχιστον, συγκρίνουν τη χώρα μας με την Αργεντινή. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ομοιότητες;
«Όχι, δεν υπάρχει καμία ομοιότητα. Το να υπάρχει κρίση σε μια χώρα, δεν σημαίνει ότι τα αίτια και οι λόγοι είναι ίδιοι. Η Αργεντινή δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Η Αργεντινή είναι μια χώρα που έχει δικό της νόμισμα. Η Ελλάδα έχει το ευρώ. Η Αργεντινή αντιμετώπισε το θέμα μόνη της, η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα έπρεπε να τη στηρίξει. Δεν έχουν καμία σχέση με λίγα λόγια οι δύο χώρες».
– Μεγαλώσατε και γεννηθήκατε στην Αργεντινή;
«Ναι, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει εδώ».
– Μίληστε μας για τις ασχολίες σας
«Ασχολούμαι με την πλαστική χειρουργική και είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Πανελληνίων».
– Πώς είναι τα πράγματα στο επάγγελμά σας;
«Είμαι πλαστικός χειρουργός και αυτό το επάγγελμα θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας. Η δουλειά μας έχει πέσει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης».
– Δεν σκεφθήκατε ποτέ να φύγετε από την Αργεντινή;
«Ναι, πολλές φορές αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Εμένα, οι γονείς μου διάλεξαν την Αργεντινή για να φτιάξουν την οικογένειά τους παρά το ότι αγαπούσαν πολύ την Ελλάδα. Εμείς εδώ μεγαλώσαμε, εδώ σπουδάσαμε, εδώ κάναμε την οικογένειά μας. Προσπαθήσαμε να γυρίσουμε στην πατρίδα μας αλλά ήταν πολύ δύσκολο».