Νέες έρευνες δείχνουν ότι η παγκόσμια μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων συνδέεται με την αύξηση της εμπορίας ανθρώπων και της παιδικής δουλείας.
Οικολόγοι αναφέρουν ότι η έλλειψη των άγριων ζώων σε πολλές χώρες σημαίνει ανάγκη για περισσότερη εργασία προκειμένου να βρεθεί τροφή.
Τα παιδιά καλούνται πολύ συχνά να καλύψουν αυτήν την ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια, ειδικά στον τομέα της αλιείας.
Η μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων ενισχύει ακόμη την εξάπλωση της τρομοκρατίας και την αποσταθεροποίηση των περιφερειών, γράφει ο Matt McGrath για το BBC News.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, το εμπόριο άγριων ζώων από τη θάλασσα και τη στεριά αγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ προσφέρει τα προς το ζην για το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι συγγραφείς της μελέτης όμως υποστηρίζουν ότι η ταχεία εξάντληση των ειδών έχει αυξήσει και την ανάγκη για την εργασία σκλάβων. Η μείωση της αλιείας σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι οι ψαράδες συχνά υποχρεώνονται να εργάζονται σε σκληρότερες συνθήκες για να βρουν τα αλιεύματά τους.
Στην Ασία άνδρες από τη Βιρμανία, τη Καμπότζη και την Ταϊλάνδη πωλούνται σε αλιευτικά σκάφη, τα οποία παραμένουν στη θάλασσα για πολλά χρόνια, χωρίς να πληρώνονται ενώ αναγκάζονται να δουλεύουν 18-20 ώρες την ημέρα.
«Υπάρχει μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στην εξαφάνιση των άγριων ειδών, στις εργασιακές απαιτήσεις γύρω από τις συγκομιδές και τη δραματική αύξηση της παιδικής δουλείας» ανέφερε ο καθηγητής Justin Brashares, επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
«Πολλές κοινότητες που βασίζονται στα αποθέματα άγριας ζωής δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν περισσότερους εργάτες. Έτσι, αναζητούν φτηνά εργατικά χέρια, τα οποία σε πολλές περιοχές τα βρίσκουν στα πρόσωπα μικρών παιδιών, τα οποία αγοράζουν ως σκλάβους» πρόσθεσε.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Αφρική, όπου ενώ κάποτε οι άνθρωποι έβρισκαν την τροφή τους εύκολα στην περιοχή που διέμεναν, τώρα αναγκάζονται να ταξιδεύουν για μέρες μέχρι να εντοπίσουν κάποιο θήραμα.
Σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται ο αρθρογράφος του BBC, υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν οι τοπικές κυβερνήσεις δώσουν αποκλειστικά δικαιώματα σε αλιείς και κυνηγούς σε συγκεκριμένες περιοχές, οι κοινωνικές εντάσεις μπορούν να μειωθούν.
«Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τους παράγοντες που κρύβονται κάτω από τη μείωσης της άγριας ζωής σε θάλασσα και στεριά από την τοπική τους διάσταση. Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις είναι πιθανόν η καλύτερη επιλογή για τη διευκόλυνση αυτής της κατανόησης» κατέληξε η Dr Meredith Gore από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.