Η σημερινή τετράωρη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, έληξε χωρίς οποιοδήποτε χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μετά την λήξη της συνάντησης δεν έγινε δήλωση από την ειδική αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Λίζα Μπάντεχαϊμ.
Αφού παρήλθαν δύο ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν την κατάθεση προτάσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού. Επίσης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την μεθοδολογία.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα θέματα αυτά πριν από την επόμενη συνάντηση των ηγετών, που έχει καθοριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει συνολικά 17 έγγραφα και η τουρκοκυπριακή 15, τα οποία καλύπτουν όλα τα σημαντικά θέματα.
Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι οι Τουρκοκυπριακές θέσεις δεν ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε να παρουσιαστεί ως κοινή συμφωνία με τον κ. Έρογλου η καταγραφή όσων συγκλίσεων έχουν επιτευχθεί από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η εισήγηση απορρίφθηκε από τον Ντερβίς Έρογλου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν δέχτηκε νέα συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 31 Ιουλίου, επικαλούμενος το Μπαϊράμι, το οποίο, σημειωτέον, λήγει στις 30 του μηνός. Επίσης,απέρριψε και την 1η Αυγούστου, λόγω θερινών διακοπών.
Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν επιτεύχθηκε πρόοδος ούτε στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε ετοιμότητα για το άνοιγμα οδοφράγματος στη Λεύκα, που αποτελεί πρόταση της Τουρκοκύπριου ηγέτη , αλλά ο κ. Έρογλου δεν έδειξε την ίδια ετοιμότητα για το οδοφράγματος στην Αθηένου.
Άκαρπη απέβη και μη προσπάθεια να υπάρξει δήλωση των δύο ηγετών,που θα κάνει αναφορά στη σημασία των πληροφοριών στο θέμα των αγνοουμένων και στην πρόσβαση σε αρχεία όλων των στρατών, που μπορεί να περιέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, καθώς και στην πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους σε στρατιωτικές ζώνες.
Κατόπιν αυτού το τρίτο μέλος της Επιτροπής, εκπρόσωπος του ΟΗΕ Πολ Αρνί, σε γραπτή δήλωση επεσήμανε:
«Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ( ΔΕΑ) θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιταχύνει την πρόσβαση σε χώρους, τη διερεύνηση, τις εκταφές, τις ταυτοποιήσεις και την επιστροφή των λειψάνων διότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε τα λείψανα, ενόσω οι οικογένειες είναι ακόμη εν ζωή, διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι,επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο της τουρκοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό δεν περιλαμβάνει χάρτες και ποσοστά.
Ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν για χάρτες και ποσοστά κατά το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι το έγγραφο ετοιμάστηκε σύμφωνα με αυτή τη λογική, με αναφορές μόνο σε πτυχές του θέματος. Η δήλωση του κ. Οζερσάι διαψεύστηκε από έγκυρη πηγή της κυπριακής κυβέρνησης.
Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει ως «μη ρεαλιστική» την πρόταση των Ελληνοκυπρίων για σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο κ. Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει πραγματικά σε αυτήν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Στο παρόν στάδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποτελεί όργανο που έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποτελεσματικά και γρήγορα αποφάσεις για βίαιες συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.