Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και κούρδους αντάρτες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού σήμερα, στο πιο σοβαρό επεισόδιο που έχει αναφερθεί αφότου οι αυτονομιστές κούρδοι μαχητές της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) κήρυξαν μονομερώς εκεχειρία πέρυσι.
Ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών είχε κατηγορήσει λαθρέμπορους για το επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε όταν μια ομάδα ενόπλων που πέρασε τα σύνορα της Συρίας και εισήλθε στο έδαφος της Τουρκίας αψήφησε τις εντολές να σταματήσει και άνοιξε πυρ εναντίον ενός σημείου ελέγχου του στρατού.
Τρεις από τους συνοριοφύλακες που επάνδρωναν αυτό το φυλάκιο τραυματίστηκαν και αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους από τα πυρά των περίπου 15 ανθρώπων που εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΣ.
Στην περιοχή εστάλησαν ενισχύσεις και τουλάχιστον έξι «τρομοκράτες» του PKK ή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο εδρεύει στη Συρία και θεωρείται ότι συνδέεται με το τουρκικό, ένοπλο, κουρδικό, αυτονομιστικό κίνημα, κατά τις πληροφορίες που έδωσε ο τουρκικός στρατός.
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση από το PKK ή το PYD.
Το αιματηρό επεισόδιο ενδέχεται να πλήξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος χαμηλής έντασης με τους κούρδους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει νομικά την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους Κούρδους για πρώτη φορά, μια κίνηση που θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ειρήνευσης.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις εκλογές της 10ης Αυγούστου για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που θα αναδειχθεί απευθείας με λαϊκή εντολή, θα ήθελε να προσελκύσει —παρά το άνετο προβάδισμα το οποίο φέρεται να έχει, με βάση τις δημοσκοπήσεις— τις ψήφους των Κούρδων ώστε να είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου στη χώρα του και πρόσθεσε πως αναμένει ότι το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καταρτίσει και θα καταθέσει προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση ένα νέο Σύνταγμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Ο Ερντογάν ελπίζει να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις εκλογές της 10ης Αυγούστου και δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το ως σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό αυτό αξίωμα να αποκτά μεγαλύτερη ισχύ εάν —όπως αναμένεται γενικά— κερδίσει πράγματι.
Οι επικριτές του πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ίσως χρησιμοποιήσει αυτόν τον ρόλο για να συγκεντρώσει κι άλλες εξουσίες. Ο αυταρχισμός που επιρρίπτουν στον Ερντογάν οι αντίπαλοί του θεωρείται πως θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης και, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολιτικής σταθερότητας.
«Εύχομαι να δω τη χώρα μου να μετακινείται σε ένα προεδρικό σύστημα, αλλά δεν μπορώ να πω εάν και κατά πόσον το κόμμα μου θα συμφωνήσει σε αυτό ως τότε», είπε ο Ερντογάν σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε αργά χθες Δευτέρα.
«Εάν δεν είναι ένα εντελώς προεδρικό σύστημα, ένα ημιπροεδρικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πιθανότητα. Με αυτόν τον τρόπο η λήψη αποφάσεων.
θα είναι εφικτό να γίνεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία», επισήμανε ο Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι «δεν είναι μυστικό» πως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θέλει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και ότι θα πιέσει αυτό να αναθεωρηθεί εάν, όπως προβλέπει, το κυβερνών κόμμα τα πάει καλά στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος απέτυχαν διότι οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση κατέρρευσαν. Οι όποιες αναθεωρήσεις προταθούν θα πρέπει να εγκριθούν από μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο τουρκικό κοινοβούλιο—δηλαδή έναν αριθμό βουλευτών που υπερβαίνει το 58% των εδρών το οποίο ελέγχει σήμερα το AKP.
Ο Ερντογάν κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή επί μια δεκαετία και πλέον και πιστώνεται την άνοδο της τουρκικής οικονομίας από το τέλμα όπου θεωρείτο πως βρισκόταν στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Όμως η πολιτική του υστεροφημία έχει τρωθεί σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας ιδίως της βάρβαρης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού του 2013 αλλά και του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνηση και τον στενό κύκλο του ιδίου του Ερντογάν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς ως και τους τελευταίους μήνες.