Στο άκουσμα των λέξεων κομψότητα, φινέτσα και θηλυκότητα οι γυναίκες που έρχονται στο νου των περισσότερων είναι συγκεκριμένες. Ανάμεσα τους, σίγουρα, συμπεριλαμβάνεται και η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία ακόμη και μετά το θάνατό της συνεχίζει να έχει τεράστια επιρροή και φανατικούς θαυμαστές.

Από τις γυναίκες που στιγμάτισαν, θα έλεγε κανείς την ιστορία της Αγγλίας, κάθε της εμφάνιση αποτελούσε πρότυπο μόδας και ομορφιάς, κάνοντας τους πάντες να μιλάνε γι’ αυτήν.

Και ναι οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την εικόνα της με το εμβληματικό νυφικό της που φόρεσε στον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο το 1981, ωστόσο, τον Ιούνιο του 1994 έκανε ακόμη μία εμφάνιση που έχει μείνει στην ιστορία, καθώς το μαύρο κοκτέιλ φόρεμα που επέλεξε για συγκεκριμένη εκδήλωση προκάλεσε μεγάλο ντόρο στη Βρετανία.

Ο λόγος για το φόρεμα με το μεγάλο ντεκολτέ σε σχήμα V, με έξω τους ώμους και μήκος λίγο πάνω από το γόνατο της Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Christina Stambolian, το οποίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέλεξε να φορέσει σε μία εκδήλωση του Vanity Fair, στο πλαίσιο του ετήσιου γκαλά συγκέντρωσης χρημάτων. Ένα άκρως εντυπωσιακό και σέξι φόρεμα, ταυτόχρονα και κομψό, το οποίο έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της χώρας.

Ωστόσο, ο λόγος δεν ήταν το φόρεμα από μόνο του, αλλά ο συνδυασμός με το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Κάρολος την ίδια ημέρα ομολόγησε δημοσίως στην εθνική τηλεόραση την εξωσυζυγική του σχέση κατά τη διάρκεια του γάμου τους με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Και ενώ η Νταϊάνα είχε επιλέξει να φορέσει ένα άλλο φόρεμα του οίκου Versace, ωστόσο η διαρροή του λουκ της από τον ίδιο τον οίκο λίγες ώρες πριν την έκανε να αλλάξει γνώμη και να ανατρέξει στο μικρό, μαύρο φόρεμα που βρισκόταν στην ντουλάπα της εδώ και τρία χρόνια. Με την ίδια να το απορρίπτει λόγω βασιλικών πρωτοκόλλων, τώρα ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να το φορέσει.

Ενώ θα περίμενε κανείς, λοιπόν, να κλειστεί στο σπίτι της από «ντροπή» (απολύτως φυσιολογική αντίδραση μετά από μια τέτοια αποκάλυψη) εκείνη επέλεξε να κάνει μία άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση, για την οποία όλοι θα μιλούσαν. Όπως και έγινε. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το συγκεκριμένο μαύρο φόρεμα έγινε γνωστό τοις πάσι ως «φόρεμα της εκδίκησης». Μια επιλογή που την ανέδειξε στο απόλυτο fashion icon.