Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε σήμερα πως ο μεγάλος αριθμός αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, εγείρουν ανησυχίες πως η χώρα αυτή διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα δημοσιεύματα κατά τα οποία πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα εναντίον κατοικιών προκαλούν βαθιά ανησυχία, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωσή της.
«Οι αναφορές αυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ισραηλινές επιδρομές είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο του πολέμου», τόνισε η Πιλάι.
Η ίδια πρόσθεσε πως την ανησυχούν εξίσου οι ενέργειες του Ισραήλ και οι επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύονται αδιακρίτως από παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα εναντίον στόχων στο Ισραήλ και κάλεσε με έντονο τρόπο και τις δύο πλευρές «να σέβονται τα δικαιώματα των αμάχων».
Βομβαρδίζοντας κατοικίες, το Ισραήλ πιθανόν παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου, εξήγησε ακόμη η εκπρόσωπος της Πιλάι, η Ραβίνα Σαμντασάνι. «Έχουμε λάβει βαθύτατα ανησυχητικές αναφορές, με βάση τις οποίες ένας αριθμός αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, έχουν πέσει θύματα (αεροπορικών) πληγμάτων σε σπίτια», είπε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Η Σαμντασάνι επισήμανε ότι έστω και στην περίπτωση που «ένα σπίτι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, η όποια επίθεση» εναντίον του «θα πρέπει να είναι ανάλογη, να προσφέρει ένα αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό πλεονέκτημα» ενώ και πρέπει ακόμη να «λαμβάνονται προφυλάξεις για να προστατεύονται οι άμαχοι» από το στρατό.
Γενικά «τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς, όπως για κατοικία, θεωρείται ότι δεν αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Πιλάι στις δηλώσεις της στη Γενεύη.
Στην γραπτή ανακοίνωσή της η ίδια η Πιλάι τόνισε πως «το Ισραήλ, η Χαμάς και οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα τον έχουν ακολουθήσει ξανά αυτόν τον δρόμο στο παρελθόν, και οδήγησε μόνο σε θάνατο, σε καταστροφή, σε δυσπιστία, μια οδυνηρή παράταση της σύγκρουσης», τονίζοντας πως «για ακόμα μια φορά», οι άμαχοι «υφίστανται το βαρύτερο τίμημα της σύγκρουσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές καλεί η Άγκυρα
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και να μην προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή.
«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή» σημείωσε ο πρόεδρος Γκιουλ σε ανακοίνωσή του με την οποία κάλεσε παράλληλα να επανέλθουν ξανά σε ισχύ οι όροι της εκεχειρίας του 2012 ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
Ο Ερντογάν είπε από τη δική του πλευρά ότι «δεν είναι δυνατό» να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ ενόσω συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αποκαλώντας δυσανάλογη χρήση βίας τις αεροπορικές επιδρομές.