Συνάντηση που είχε οριστεί για σήμερα με τον νέο εκπρόσωπο της Βρετανίας στις Βρυξέλλες ακύρωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω αντιπαράθεσης λόγω της άρνησης της Βρετανίας να δώσει στους εκπροσώπους της ΕΕ πλήρες διπλωματικό καθεστώς στο Λονδίνο μετά το Brexit, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ο Λίντσεϊ Κρόισντεϊλ-Άπλμπι, επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ που ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκε πως η συνάντησή του με το γραφείο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ακυρώθηκε.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως η ακύρωση της συνάντησης οφείλεται σε έλλειψη σαφήνειας για το διπλωματικό καθεστώς των εκπροσώπων της ΕΕ στη Βρετανία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα που αποχώρησε από το μπλοκ πριν από ένα χρόνο.
Η Βρετανία αρνείται να δώσει τα ίδια διπλωματικά διαπιστευτήρια και προνόμια στον πρεσβευτή των Βρυξελλών στο Λονδίνο και στην ομάδα του με αυτά που δίνει σε εκπροσώπους χωρών, στη βάση του ότι η 27μελής ΕΕ δεν είναι ένα έθνος-κράτος, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Βρετανική κυβερνητική πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει την ακύρωση της συνάντησης του Κρόισντεϊλ-Άπλμπι και είπε πως το θέμα του διπλωματικού καθεστώτος παραμένει προς διαπραγμάτευση.
Βάσει της Σύμβασης της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις, οι εκπρόσωποι χωρών έχουν ορισμένα προνόμια, όπως η ασυλία από κράτηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίωξη, καθώς και φορολογικές απαλλαγές.
Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών των οποίων το καθεστώς δεν καλύπτεται από τη σύμβαση τείνουν να έχουν περιορισμένα και λιγότερο σαφώς καθορισμένα προνόμια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως οι 143 αντιπροσωπείες της σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο διπλωματικών αποστολών κρατών, και πως η Βρετανία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.