Στο ενδεχόμενο της πιθανής συμμετοχής πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, ένας ακτιβιστή και ενός πολιτικού αναφέρεται έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και The Insider με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Πρόκειται για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τιμούρ Κουάσεφ, του ακτιβιστή Ρουσλάν Μαγκομεντραγκίμοφ και του πολιτικού Νικίτα Ισάγιεφ, ενώ γίνεται και αναφορά για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Ίχνη από ένεση στο σώμα του δημοσιογράφου»
Το πτώμα του δημοσιογράφου Τιμούρ Κουάσεφ βρέθηκε την 1η Αυγούστου του 2014. Στις 31 Ιουλίου του 2014 ο Τιμούρ Κουάσεφ έφυγε από το σπίτι του με προορισμό το θέατρο στο οποίο έπαιζε η μητέρα του. Την επομένη μέρα το πτώμα του βρέθηκε σε ένα δρόμο έξω από την πόλη Νάλτσικ σε δασώδη περιοχή, με αιματώματα και ίχνη από ένεση που του είχε γίνει. Η Ανακριτική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι στο σώμα του Κουάσεφ βρέθηκαν ίχνη από ένεση. Όμως το 2016 οι ανακριτικές αρχές έκλεισαν την ποινική υπόθεση για τον θάνατο του Κουάσεφ, με το επιχείρημα ότι στον οργανισμό του δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηριωδών ουσιών, ενώ ως επίσημη αιτία θανάτου ορίσθηκε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο πατέρας του δημοσιογράφου Κουάσεφ δήλωσε στο The Insider, ότι δείγμα αίματος είχε σταλεί με δική του επιμονή στην Μόσχα για να εξετασθεί το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης. Οι αναλύσεις στην Μόσχα δεν έδειξαν ότι υπήρχε δηλητήριο στο σώμα του δημοσιογράφου, αλλά το έγγραφο με τα αποτέλεσμα της ανάλυσης το είχε υπογράψει ο Βασίλι Καλάσνικοφ. Το όνομα του Καλάσνικοφ είχε αναφερθεί στην συνομιλία που είχε ο Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB Kονσταντίν Κουντριάφτσεφ (όταν ο Ναβάλνι υποδύθηκε ανώτερο του και ο Κουντριάφτσεφ παραδέχθηκε την συμμετοχή στην δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου).
Σύμφωνα με την έρευνα των Bellingсat, The Insider και Der Spiegel, την παραμονή της δολοφονίας του Κουάσεφ, στο Νάλτσικ έφθασαν ο πράκτορας της FSB, Kονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο γιατρός του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB Ιβάν Όσιποφ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην δηλητηρίαση του Ναβάλνι, και δύο άνδρες της FSB από το τμήμα «υπεράσπισης του συνταγματικού συστήματος», το οποίο ασχολείται με πολιτικούς ακτιβιστές, ο Ντενίς Ματσίκιν και ο Ρομάν Ματιούσι.
Η υπόθεση του ακτιβιστή
Το πτώμα του ακτιβιστή του κινήματος «Σαντβάλα» («Ενότητα») στο Νταγκεστάν, Ρουσλάν Μαγκομεντραγκίμοφ βρέθηκε στις 24 Μαρτίου του 2015 στο προάστειο Κασπίσκ (της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά). Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο θάνατος προκλήθηκε από ασφυξία, αλλά δεν διαπιστώθηκαν ίχνη βίας. Οι γνωστοί του ακτιβιστή ισχυρίστηκαν ότι στον λαιμό του υπήρχαν δύο ίχνη από ενέσεις. Σύμφωνα με την δημοσιογραφική έρευνα τον Ιανουάριο του 2015 ο Όσιποφ είχε επισκεφθεί δύο φορές την Μαχατσκαλά όπου έμεινε μερικές μέρες, ενώ στις 20 Μαρτίου έφθασε στο Βλαδικαφκάζ και επέστρεψε στην Μόσχα δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ακτιβιστή.
Ωστόσο οι δημοσιογράφοι στην εν λόγω περίπτωση εξετάζουν το ενδεχόμενο της σύμπτωσης, καθώς ο Όσιποφ είχε κάνει και άλλα ταξίδια στην Μαχατσκαλά, ενώ η δολοφονία με δηλητηρίαση με την χρήση ένεσης όπως εκτιμούν, δεν είναι τρόπος που χρησιμοποιούν οι υποτιθέμενοι πράκτορες της FSB.
Επτά συμπτώσεις που σχετίζονται με τον θάνατο του πολιτικού
Ο Νικήτα Ισάγεφ, ηγέτης του κινήματος «Νέα Ρωσία» και σύμβουλός του αρχηγού της κόμματος «Δίκαια Ρωσία» Σεργκεί Μιρόνοφο, πέθανε στις 16 Νοεμβρίου του 2019 ενώ βρίσκονταν στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ταμπόφ -Μόσχα. Επίσημη αιτία θανάτου αναφέρεται η καρδιακή προσβολή. Ωστόσο πριν βγουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων, η σορός του αποτεφρώθηκε, όπως ο ίδιος είχε γράψει στην διαθήκη του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ιστότοπος Bellingcat και σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδι των πρακτόρων της FSB, οι συντάκτες της έρευνας υποθέτουν ότι τον Ισάγεφ άρχισαν να τον παρακολουθούν τον Δεκέμβριο του 2018 όταν είχε επισκεφθεί το Τσελιάμπινσκ. Οι συντάκτες της έρευνας εντόπισαν επτά συμπτώσεις όσον αφορά τις πόλεις και τα ταξίδια που έκανε ο Ισάγεφ και οι πράκτορες της FSB.
Παράλληλα την μέρα που πέθανε ο Ισάγεφ στο Ταμπόφ όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας κανένας από τους πράκτορες της FSB δεν εντοπίζεται με το όνομα τους. Με βάσει τα μεταγενέστερα στοιχεία των τηλεφωνικών συνομιλιών, οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι ένας από τους ύποπτους που συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας , βρίσκονταν στην πόλη Ταμπόφ την 1η Νοεμβρίου του 2019. Οι ίδιοι υποθέτουν, ότι οι πράκτορες της FSB μπορεί, είτε να χρησιμοποιούσαν διαφορετικά ονόματα, ή να έχουν καθαρίσει τα στοιχεία από την βάση δεδομένων που έχουν στην διάθεση τους.
Οι ιστότοποι Bellingcat και The Insider επισημαίνουν ότι ο Ισάγεφ «ήταν πολιτικός απόλυτα προσκείμενος στο Κρεμλίνο» και «κανείς από τον περίγυρο του Ισάγεφ δεν έχει μια έστω αληθοφανή εξήγηση, που να απαντά στο ερώτημα, για ποιο λόγο ο φίλα προσκείμενος στην εξουσία ‘πατριώτης’ ενοχλούσε την FSB».