«Προβλέπω ότι όλα τα ομόλογα στα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες που θα διευκρινίζουν ακριβώς τί θα πρέπει να γίνει με τα αιτήματα του πιστωτή στην περίπτωση κρίσης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Spiegel.
Ο ίδιος περιέγραψε ένα σύστημα δύο φάσεων, στο οποίο η ΕΕ αρχικά θα ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, παρόμοιο με αυτό που καθορίστηκε για την Ελλάδα. Στην πρώτη αυτή φάση, οι διορίες εξόφλησης των ομολόγων θα παρατείνονται.
«Αν αυτό δεν βοηθάει, θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους. Εξάλλου η ΕΕ δεν ιδρύθηκε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών», συνέχισε ο Σόιμπλε. Το βήμα αυτό θα συνδυάζεται με εγγυήσεις για τις εναπομείνασες εξοφλήσεις.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να επιβλέπει το ΔΝΤ κι όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, όπως συνέβη και με το πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε σε ανταπόκριση στην ελληνική κρίση χρέους.
Αυτό γιατί όπως υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει θεσμός παγκόσμια που να έχει συγκρίσιμο βαθμό πραγματογνωμοσύνης για την αναδιάρθρωση, ή συγκρίσιμη φήμη στις αγορές».