Έντονη ανησυχία προκαλεί στη Γαλλία η βρετανική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι ένα νέο lockdown «θα καθίστατο πιθανόν απόλυτα αναγκαίο», όπως προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν.
«Εάν η κατανομή αυτής της μετάλλαξης αυξηθεί σημαντικά και θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια πορεία όπως στην Αγγλία, η καραντίνα θα γίνει πιθανόν απόλυτη ανάγκη», είπε εκείνος ενώπιον της Νομοθετικής Επιτροπής της Γερουσίας.
«Η εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης στη γαλλική επικράτεια είναι ίσως ένα καθοριστικό στοιχείο στις στρατηγικές της μάχης κατά της επιδημίας, τις οποίες θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», συνέχισε ο Βεράν κατά την ακρόασή του στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την παράταση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
«Όταν μιλάω για μια μάχη με τον χρόνο, ζυγίζω καλά τα λόγια μου. (…) Είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, για τους επόμενους μήνες», τόνισε στη συνέχεια σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη Γαλλία, η βρετανική μετάλλαξη αντιπροσωπεύει, σε αυτή τη φάση, περίπου το 1,4% του συνόλου των ημερήσιων μολύνσεων από Covid-19, όπως κατέδειξε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο σύνολο των θετικών τεστ PCR.
Κινητοποίηση των υγειονομικών για αύξηση των μισθών τους
«Κακοπληρωμένοι, χωρίς να αναγνωρίζεται το έργο τους, αλλά πάντα στο μέτωπο». Χιλιάδες επαγγελματίες υγείας διαδήλωσαν σήμερα (21/01) στη Γαλλία για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους και να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Υγείας κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η μάχη μας, η υγεία σας», «Αυξήστε τους μισθούς μας!», «Χρήματα για το νοσοκομείο, όχι για το κεφάλαιο».
«Στα νοσοκομεία μας, υπάρχει σκληρή έλλειψη επαγγελματιών» και συνδέουμε «το ζήτημα της απασχόλησης με την ελκυστικότητα των επαγγελμάτων μας και επομένως με το θέμα των μισθών. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σημαντική αναπροσαρμογή…», εκτιμά η Μιρέιγ Στιβαλά, γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT Santé.
«Καταγγέλλουμε επίσης ότι παρά την πανδημία, παρά τις δυσκολίες για να φροντίσουμε τους πολίτες, αυτή η κυβέρνηση αναδιαρθρώνει νοσοκομεία και καταργεί θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η ίδια.
Στη Μασσαλία, χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με την ένωση CGT, βγήκαν επίσης στους δρόμους, με πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι ευρώ, όχι δουλειά».
«Τρία είναι τα επείγοντα ζητήματα για εμάς: οι μισθοί, ο αριθμός των κλινών και οι προσλήψεις (…). Χρειάζεται να δημιουργηθούν 400.000 θέσεις εργασίας, 100.000 στα νοσοκομεία, 200.000 στους οίκους ευγηρίας και οι υπόλοιπες στις ιατρο-κοινωνικές και κοινωνικές υπηρεσίες», είπε στο AFP ο Σεντρίκ Βολέ, περιφερειακός συντονιστής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Santé.