«Δεν υπάρχουν εντάσεις με την γερμανική κυβέρνηση όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ευελιξία» ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά την συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις του Βερολίνου με αναφορά με την ενίσχυση της ευελιξίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «δεν άκουσα να γίνει καμία σχετική δήλωση από μέρους πολιτικών εκπροσώπων. Αν αναφερόμαστε στα όσα δήλωσε κάποιος τραπεζίτης, απαντώ ότι η Μπούντεσμπανκ πρέπει να ασχολείται με τους στόχους που θέτει το καταστατικό της, όχι να μετέχει σε ανταλλαγές απόψεων πολιτικού χαρακτήρα».
«Η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες τους, όχι στους γερμανούς ή και ιταλούς τραπεζίτες», επέμεινε ο Ρέντσι, όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Μπαρόζο, από τη δική του πλευρά, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλλει τίποτα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πράξη, είναι βασικής σημασίας».
Αναφερόμενος το μεταναστευτικό ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου την ενίσχυση της Frontex, με την δημιουργία της Frontex Plus και έδωσε την διαβεβαίωση ότι η ιταλική ανθρωπιστική αποστολή Μάρε Νόστρουμ θα συνεχισθεί, διότι «σώζει πολλές ζωές, κυρίως τις ζωές μικρών παιδιών».
Ο Ρέντσι επανέλαβε όμως ότι «η Μεσόγειος δεν είναι ιταλική θάλασσα, είναι ένα σύνορο, ή καλύτερα η καρδιά της Ευρώπης, και χρειάζεται για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή πολιτική».
«Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τύχουν σεβασμού, pacta sunt servanda», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο «προβλέπει ήδη μια εσωτερική του ευελιξία η οποία και εφαρμόσθηκε».
Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ρέντσι τόνισε ότι «η σχέση με την καγκελάριο (της Γερμανίας Άγκελα) Μέρκελ είναι άριστη» και πρόσθεσε πως δεν θα μπορούσε να μην εκτιμήσει, άλλωστε «τη θέση που εξέφρασε η ίδια τις τελευταίες ώρες».
Λίγη ώρα νωρίτερα στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καμιά διαφωνία» ανάμεσα στο Βερολίνο και στη Ρώμη σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.