Καλά είναι τελικά στην υγεία του ο Τζακ Μα και παραμένει ζωντανός, το μυστήριο με την εξαφάνισή του από τον Οκτώβριο φαίνεται να παίρνει τέλος.

Ο κινέζος μεγιστάνας εμφανίστηκε σε ένα βίντεο για πρώτη φορά εδώ και μήνες και, όπως όλα δείχνουν, έχει αποτραβηχτεί από τη δημόσια σφαίρα για την ώρα.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Global Times», ο Μα μίλησε σε μια εκπαιδευτική δράση που υποστηρίζει (Jack Ma Rural Teachers Awards), καθησυχάζοντας όσους ανησυχούσαν για τη ζωή του.

Ο Duncan Clark, επενδυτής και σύμβουλος στην κινεζική τεχνολογική βιομηχανία, αποκάλυψε πως ο λαλίστατος άλλοτε δισεκατομμυριούχος κρύβεται μετά την πύρινη ομιλία που έδωσε τον Οκτώβριο, όπου κατηγόρησε ανοιχτά τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για οικονομικά παιχνίδια.

Μετά την ομιλία, κρατικές υπηρεσίες της χώρας άρχισαν να κυνηγούν τον ίδιο και τον κολοσσό του, Alibaba, ελέγχοντας κάθε κίνηση και παγώνοντας ακόμα και εξαγορά δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε εξοργιστεί μαζί του.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι του έχουν πει να κρατά χαμηλό προφίλ», λέει ο Duncan, «νομίζω πως τον θέλουν πίσω στο κουτί του».