Δύσκολα διαχειρίσιμη μοιάζει να είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα πλησιάζουν τα 27.000.000, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες επαναφέρουν ή παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί με κατάρρευση τις υπηρεσίες υγείας.
Κυβερνήσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρότερα και μεγαλύτερης διάρκεια lockdowns εν μέσω φόβων για το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό και ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, με τους εμβολιασμούς να μην αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη βοήθεια για ακόμα δύο με τρεις μήνες.
Παράλληλα, οι χώρες προσπαθούν να πατήσουν… γκάζι στη διαδικασία του εμβολιασμού, με την ελπίδα ότι η διαδικασία θα φέρει σταδιακά μια καθημερινότητα πολύ κοντινή σε εκείνη που ζούσε η ανθρωπότητα πριν την Covid-19.
Μεγάλη Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 1.564 νεκρούς σε 24 ώρες
Η Μεγάλη Βρετανία στοχεύει να διεξάγει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα εμβολιασμούς κατά της Covid-19 όσο το δυνατόν συντομότερα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει τον ρυθμό της εκστρατείας και να έχει εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στελέχη της AstraZeneca λένε ότι η εταιρεία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να παραδίδει 2 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου και ο Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει πως η διαθεσιμότητα περισσότερων εμβολίων θα είναι κρίσιμη ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε 24ωρη βάση.
«Θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα όσο συντομότερα μπορέσουμε», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του Κοινοβουλίου. «Προς το παρόν, το όριο το έχει θέσει η προμήθεια», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει πως το να δοθεί προστασία στους πιο ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το lockdown, που εφαρμόζεται στην Αγγλία από την περασμένη εβδομάδα.
Η Σκωτία, που επέβαλε καραντίνα την ίδια περίοδο, γνωστοποίησε σήμερα ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν 15.000.00 άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλότερης προτεραιότητας. Μονάχα 2,4 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, επομένως η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς την εβδομάδα για να πετύχει τον στόχο της.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε πως η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της και οι κατασκευάστριες εταιρείες παραδίδουν τα εμβόλια βάσει του προγράμματος, ωστόσο η όλη διαδικασία θα είναι ομαλότερη, καθώς θα εξελίσσεται.
Ο πρόεδρος της AstraZeneca στη χώρα, Τομ Κιθ-Ρόατς, είπε πως ελπίζει ότι θα καταφέρει να επεκτείνει την προμήθεια πέραν των 2 εκατομμύριων δόσεων την εβδομάδα καθώς οι διαδικασίες βελτιώνονται, ωστόσο δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα είναι τελικά δυνατό.
«Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε έναν αριθμό άνω των 2 εκατομμυρίων, όμως προφανώς ενδέχεται να είναι δυνατό», τόνισε ενώπιον των βουλευτών.
Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε σήμερα 1.564 επιπλέον θανάτους από τη νόσο Covid-19, ένας αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 84.767, εντός 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ, το υψηλότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Από την άλλη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων σε διάστημα 24 ωρών ανήλθε σε 47.525, με τη χώρα να μετρά πλέον 3.211.576 κρούσματα. Ο αριθμός των θανάτων σήμερα ξεπερνά τους 1.325 νεκρούς, που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιανουαρίου.
Αν και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε πτώση από το υψηλό των 68.053, επίσης στις 8 Ιανουαρίου, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μέτρα καραντίνας αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα.
Εντούτοις, ο Τζόνσον δήλωσε ότι νοσηλεύονται περίπου 32.000 ασθενείς Covid-19 στα νοσοκομεία, περίπου 70% περισσότεροι σε σύγκριση με την κορύφωση του πρώτου κύματος, τον περασμένο Απρίλιο. «Οι υγειονομικοί δίνουν αυτή τη στιγμή πολύ, πολύ σκληρή μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο αυτήν την πανδημία έπειτα από μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων εργάζονται στο μέγιστο και νομίζω πως η καταπόνηση είναι κολοσσιαία», ανέφερε ενώπιον των βουλευτών.
Ιταλία: Στο 31% των κλινών ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό
Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 15.774 κρούσματα και 507 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 175.429 διαγνωστικά τεστ, το 9% των οποίων προέκυψε θετικό.
Χθες, τα κρούσματα ήταν 14.242, με 616 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 80.326 άνθρωποι.
Σε σχέση με την Τρίτη (12/01), στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 57 λιγότεροι ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 187 λιγότεροι.
Σε δέκα ιταλικές περιφέρειες, επί συνόλου είκοσι, οι ασθενείς με Covid- 19 ξεπερνούν το 40% των πολιτών που, στη φάση αυτή, νοσηλεύονται στους θαλάμους των νοσοκομείων. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό είναι το 31% του συνόλου.
Ελβετία: Πιο αυστηροί περιορισμοί, αλλά όχι πλήρες lockdown
Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών του νέου κορονοϊού που εξαπλώνονται στη χώρα, αλλά δεν επέβαλε πλήρες λοκντάουν όπως έχουν κάνει γειτονικές χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19. Επίσης, η χώρα χαλάρωσε τους κανόνες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία να αιτηθούν για κρατική οικονομική βοήθεια σε περιπτώσεις δυσπραγίας.
Η Ελβετία, η οποία μέχρι τώρα ακολούθησε μια πιο ελαφρά εκδοχή περιορισμών σε επιχειρήσεις και στη δημόσια ζωή, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα κλείσουν τα καταστήματα που πωλούν μη απαραίτητα είδη.
Διέταξε επίσης τις εταιρίες να απαιτήσουν την εργασία των υπαλλήλων τους από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό ή όπου δεν θα δημιουργήσει δυσανάλογο βάρος. Σε χώρους εργασίας όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τα μέλη του προσωπικού στα γραφεία με περισσότερους από έναν εργαζόμενους θα πρέπει να φορούν συνεχώς μάσκα.
Η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο των εστιατορίων, των πολιτιστικών και αθλητικών χώρων κατά πέντε εβδομάδες, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας μέτρα που είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα πέντε άτομα, ανέφερε η κυβέρνηση. Το προηγούμενο όριο ήταν δέκα άτομα.
«Τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και με τα νέα, πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου κορονοϊού, υπάρχει η απειλή μιας ραγδαίας αναζωπύρωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ανησυχεί για τα νέα στελέχη της Covid-19, περιλαμβανομένου εκείνου που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, τα οποία είναι 50% έως 70% πιο μεταδοτικά από προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 3.001 νέες μολύνσεις και 58 θανάτους στην Ελβετία και στο γειτονικό Λίχτενσταϊν. Περίπου 490.000 μολύνσεις έχουν καταγραφεί και 7.851 άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου ξέσπασε η πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020.
Η χώρα, που έχει ήδη καταβάλει δισεκατομμύρια σε δάνεια και βοήθεια για να στηρίξει την οικονομία, χαλάρωσε επίσης τους κανόνες που επιτρέπουν στις εταιρίες να λαμβάνουν κρατική στήριξη λόγω διατάραξης των εργασιών τους που σχετίζεται με την πανδημία, όπως η μείωση του βάρους της απόδειξης που πρέπει να δείξουν προτού λάβουν χρήματα.
Πορτογαλία: Γενικευμένη καραντίνα από την Παρασκευή
Η Πορτογαλία θα μπει από την Παρασκευή σε μια δεύτερη γενικευμένη καραντίνα για τον περιορισμό της επιδημίας Covid-19, η οποία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί θα είναι ουσιαστικά όμοιοι με αυτούς που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά αυτήν τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα δικαστήρια ή οι εκκλησίες, διευκρίνισε στο τέλος του εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου.
Η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική, όπου αυτό είναι δυνατό. «Ο κανόνας είναι απλός: ο καθένας από εμάς πρέπει να μείνει στο σπίτι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων, των καφέ και των εστιατορίων.
Κατ’ εξαίρεση, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Ιανουαρίου. Όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να ψηφίσουν και νωρίτερα, από την Κυριακή.
Από την άλλη πλευρά, οι αρχές θα απαιτούν στο εξής από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας να έχουν ένα αρνητικό τεστ για την Covid-19, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι πορτογαλικές αρχές επέβαλαν από τον Νοέμβριο μερική καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πλέον πληγείσες περιοχές.
Ωστόσο, μετά μια χαλάρωση αυτών των περιορισμών για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διασπορά του ιού επιταχύνθηκε, και η χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε σήμερα νέους αριθμούς ρεκόρ, με 156 νεκρούς και 10.556 κρούσματα μόνο σε μια μέρα.
«Είμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή και ταυτόχρονα σε αυτή της μεγαλύτερης ελπίδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον βαρύ απολογισμό της πανδημίας και στην εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε σε όλη την Ευρώπη στα τέλη Δεκεμβρίου.
Κύπρος: Έξι νεκροί και 227 νέα κρούσματα κορονοϊού
Έξι νεκρούς και 227 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/01) το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 163, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 28.124.
Επίσης, 198 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13.298 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Σημειώνεται ότι οι πέντε από τους έξι θανάτους αφορούν σε άτομα ηλικίας 77 έως 91 ετών, ενώ κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και μια γυναίκα 28 ετών με υποκείμενα νοσήματα .