Οι χώρες της Αφρικανικής Ένωσης, που διεξήγαν σήμερα σε μια Σύνοδο στο Μαλαμπό, κάλεσαν σε κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των οργανώσεων τζιχαντιστών έως το κέντρο του ηπείρου όπου οι φονικές επιθέσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον οποίο χειροκρότησε θερμά η ολομέλεια, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «η Αφρική απειλείται από τη διασυνοριακή τρομοκρατία» των οργανώσεων των τζιχαντιστών και πρέπει να «αντιμετωπίσει με σθένος αυτήν τη μάστιγα».
«Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας» δήλωσε ο Σίσι- παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του στα αραβικά.
Η τρομοκρατία «καταστρέφει τα κράτη, τους πληθυσμούς και προσβάλλει την θρησκεία».
Απηύθυνε έκκληση προς τους παρευρισκόμενους να «μην αποδέχονται κανενός είδους δικαιολογίες για την τρομοκρατία» και να «αντιμετωπίσουν με σθένος αυτή τη μάστιγα για να προστατέψουν την αξιοπρέπεια των πολιτών μας και των οικονομιών μας».
«Αυτός ο κοινός κίνδυνος μας επιβάλλει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας» σε θέματα ασφαλείας, συνέχισε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών εργασιών της Συνόδου, το θέμα της οποίας επισήμως είναι «η γεωργία και η επισιτιστική ασφάλεια» με τις εργασίες της να αρχίζουν αύριο, αρχηγοί κρατών και υπουργοί εξέφρασαν ανοικτά την αυξανόμενη ανησυχία τους απέναντι στην άνοδο των οργανώσεων τζιχαντιστών στην ήπειρο.
«Η βαρύτητα των νέων απειλών»
Χώρες στη Βόρεια Αφρική, στο Σαχέλ, στο Κέρας της Αφρικής και τώρα στην Κεντρική Αφρική μάχονται εναντίον οργανώσεων ένοπλων ισλαμιστών, όπως η Μπόκο Χαράμ που έχει αυξήσει τις απαγωγές, τις δολοφονίες και τις αιματηρές επιθέσεις και της οποίας οι βιαιοπραγίες έχουν περάσει τα σύνορα έως το γειτονικό Καμερούν. Η εικόνα δεν είναι διόλου ευχάριστη για τους Αφρικανούς.
Χθες το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης επανέλαβε τη «βαθιά του ανησυχία» απέναντι στις «τρομοκρατικές απειλές» στην ήπειρο.
Ενώπιον του Συμβουλίου, ο Μαυριτανός Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζι, που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, υπογράμμισε «τη βαρύτητα των νέων απειλών», οι οποίες είναι «η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και κάθε μορφής λαθρεμπόριο». Πρόκειται, επισήμανε, για απειλές οι οποίες «απαιτούν (να καταρτιστεί) μια συνολική στρατηγική της Ένωσης».
Παρά τις στρατιωτικές επεμβάσεις των χωρών της Δύσης, κυρίως στο Μάλι, την ενίσχυση των μέσων παρακολούθησης και των επιχειρήσεων από τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς στην Αφρική, οι ισλαμιστές πολλαπλασιάζουν τις φονικές επιθέσεις.
Οι κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν την άνοδο τέτοιων ομάδων —της Λιβύης, της Κένυας, της Νιγηρίας, πόσο μάλλον της Σομαλίας—, μοιάζουν να αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν.