Την απόφαση να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας έλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.
«Ουδείς αυτοματισμός» προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων «που θα πάρει καιρό».
Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί απ’ αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου.
«Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Αρκετοί υπουργοί της Ε.Ε. προειδοποίησαν επίσης σήμερα τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
«Χωρίς δημοκρατικές δομές, χωρίς σταθερό κράτος δικαίου, χωρίς μέσα ενημέρωσης και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς μια διαρκή μάχη κατά της διαφθοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην Ε.Ε.», είχε δηλώσει πριν από την απόφαση ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ.
«Δεν είναι το τέλος του ταξιδιού, αλλά ελπίζουμε πως θα είναι μια καλή αρχή», πρόσθεσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεγκορ.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της 27ης Ιουνίου, οι ηγέτες θα πρέπει εξάλλου να οριστικοποιήσουν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, η πρώτη πτυχή της οποίας είχε μονογραφηθεί στα τέλη Μαρτίου, και να υπογράψουν μία με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.