Η Μάργκαρετ Κίναν, η 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία που πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech εκτός κλινικών δοκιμών, έκανε σήμερα και τη δεύτερη δόση, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ.
Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 ξεκίνησαν στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση μέσα στις επόμενες 13 ημέρες. Οι 366.715 ήταν άνθρωποι 80 ετών και άνω.
Η Κίναν, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης. «Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη.
COVID-19: Margaret Keenan, first patient to get Pfizer vaccine, receives second jab https://t.co/3LPGi0MaCh
— Sky News (@SkyNews) December 29, 2020
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών από τον νέο κορονοϊό που νοσηλεύονται στην Αγγλία ξεπέρασε την κορύφωση του πρώτου κύματος και ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε σε νέο ρεκόρ, ρίχνοντας τους υγειονομικούς «στο κέντρο της καταιγίδας», σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας.
Χθες, Δευτέρα, το πρωί, 20.426 άνθρωποι νοσηλεύονταν στην Αγγλία από την ασθένεια, έναντι 18.974 κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος, στις 12 Απριλίου.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μόνο μέσα σε μία ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 41.385 ξεπερνώντας το όριο των 40.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στη Βρετανία, εκ των οποίων τουλάχιστον 71.000 έχουν πεθάνει.
«Πολλοί ανάμεσά μας έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, φίλους, συναδέλφους και -σε μια περίοδο του χρόνου που είναι κανονικά εορταστική- πολλοί άνθρωποι αισθάνονται όπως είναι φυσικό ανησυχία, αποστέρηση και κόπωση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Αγγλίας, Σάιμον Στίβενς, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
«Και να ‘μαστε πάλι στο κέντρο της καταιγίδας με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη και αυτή τη χώρα», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι «πολύ, πολύ επιβαρημένες», δήλωσε σήμερα ο Μάθιου Κέρσοου, αξιωματούχος ενός νοσοκομείου στο Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, κάνοντας λόγο στο BBC για μια «δύσκολη στιγμή».
Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει στα εμβόλια προκειμένου να εξέλθει από την κρίση.
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες τη γνώμη της για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την έγκριση εκείνου των Pfizer/BioNTech που έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.
Ο Σάιμον Στίβενς εκτίμησε πως «μόνο στο τέλος της άνοιξης» θα έχουν εμβολιαστεί όλοι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες στη χώρα. «Αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αναλαμπή ελπίδας για τη χρονιά που έρχεται», υπογράμμισε.