Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι τα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά εμβόλια για την Covid-19 στις χώρες όπου η Μόσχα θέλει να πουλήσει το δικό της.
«Οι δυτικοί παρασκευαστές εμβολίων χλευάζονται ανοιχτά στα πολύγλωσσα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κράτος και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε παράλογους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε πιθήκους», έγραψε στο μπλογκ του ο Τζοσέπ Μπορέλ.
«Τέτοια αφηγήματα προφανώς απευθύνονται στις χώρες όπου η Ρωσία θέλει να πουλήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημόσια υγεία εν μέσω της πανδημίας. Ο Μπορέλ δεν έδωσε όμως συγκεκριμένα παραδείγματα.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει αντιθέτως ότι το Sputnik V στοχοθετείται από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από το εξωτερικό.
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που είναι υπεύθυνο για το μάρκετινγκ του εμβολίου στο εξωτερικό, καθώς και το ρωσικό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν τα λεγόμενα του Μπορέλ.
Όταν η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της, διέκοψε τις κλινικές δοκιμές τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανεξήγητης ασθένειας ενός εθελοντή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Sputnik V είναι πιο αξιόπιστο γιατί βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προσβάλλει τους ανθρώπους ενώ το βρετανικό είναι «εμβόλιο πιθήκων».
Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε έναν ακίνδυνο ιό του κοινού κρυολογήματος που προσβάλλει τους χιμπατζήδες, ξανάρχισαν στη Βρετανία λίγες ημέρες αργότερα.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία απέστειλε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της στην Αργεντινή. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Οι δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου στοιχίζουν λιγότερα από 20 δολάρια κατ’ άτομο.