Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ δήλωσε σήμερα ότι η επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ έχει χαρακτηριστικά «εμφυλίου πολέμου» και φωτογραφίζοντας το Ιράν προειδοποίησε κατά της επέμβασης ξένων δυνάμεων.

«Αυτή η σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ φέρει χαρακτηριστικά ενός εμφυλίου πολέμου του οποίου τις επιπτώσεις για την περιοχή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε», είπε ο ίδιος σε συγκέντρωση Αράβων και Μουσουλμάνων ηγετών στην Τζέντα.

Ο υπουργός κάλεσε τις χώρες που μαστίζονται από τη βία να ικανοποιήσουν «τα νόμιμα αιτήματα του λαού και να επιτύχουν την εθνική συμφιλίωση (χωρίς) ξένη παρέμβαση ή έξωθεν σχέδια». Ο Σαούντ δεν αποσαφήνισε τις δηλώσεις του, οι οποίες ήταν ωστόσο προφανές ότι αφορούσαν το σιιτικό Ιράν, σημαντικό σύμμαχο της ιρακινής κυβέρνησης.

Σήμερα, το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους σιιτικούς ιερούς τόπους στπ Ιράκ από τους «δολοφόνους και τρομοκράτες». Ο ίδιος είπε ότι ο εμφύλιος στη Συρία που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια και όπου η εξέγερση σουνιτών μουσουλμάνων δεν κατάφερε να απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ -επίσης σύμμαχο του Ιράν- «συνέβαλε στο να βαθύνει η εσωτερική κρίση στο Ιράκ».

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία απέδωσε ευθύνες για την κρίση στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι επικαλούμενη, όπως χαρακτηριστικά είπε, χρόνια «πολιτικών και θρησκευτικών πολιτικών διακρίσεων και αποκλεισμών» της κυβέρνησής του εναντίον της σουνιτικής μειονότητας.