Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκέτας στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.
«Απαντώντας στην εκτόξευση ρουκέτας χθες βράδυ σε ισραηλινό έδαφος, η αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές σε εγκαταστάσεις όπου λαμβάνουν χώρα τρομοκρατικές δραστηριότητες, σε δύο οπλοστάσια στη νότια Λωρίδα της Γάζας και σε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ρίψη της ρουκέτας και οι επιδρομές που ακολούθησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σημειώνονται σε μια χρονική στιγμή όπου επικρατεί μεγάλη ένταση στην περιοχή. Ο στρατός και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των τριών ισραηλινών εφήβων, η τύχη τον οποίων αγνοείται από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου απήχθησαν από «άνδρες της Χαμάς».
Για τον εντοπισμό τους, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του στη Δυτική Όχθη από το τέλος της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης το 2005, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι οι έρευνες μπορεί να «πάρουν χρόνο».
Χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε τις πρόσφατες ρίψεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, προς το νότιο Ισραήλ. «Παρακολουθούμε αυτές τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Λωρίδα της Γάζας, αντιδράσαμε αποφασιστικά, κι αν χρειαστεί θα αντιδράσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του στρατού, περισσότερες από 200 ρουκέτες ερρίφθησαν από την αρχή του έτους από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ.
Οι επιθέσεις των ένοπλων οργανώσεων της Γάζας έχουν σαφώς μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Χαμάς προσπαθεί να τις εμποδίσει μετά τη σύναψη ανακωχής με το Ισραήλ το Νοέμβριο του 2012.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές αναλαμβάνουν τακτικά οργανώσεις τζιχαντιστών σαλαφιστών που τάσσονται υπέρ μιας επιστροφής στις αυστηρές αρχές του Ισλάμ. Κάποτε συμπορεύονταν με τη Χαμάς αλλά σταδιακά απομακρύνθηκαν από το παλαιστινιακό αυτό κίνημα εκτιμώντας ότι απέχει μακράν από τον στόχο της επιβολής του ισλαμικού νόμου. Διαφέρουν από το σύνολο των παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστικών, διεκδικώντας ιδεολογική εγγύτητα με την Αλ Κάιντα.