Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως είναι «αδύνατο» να επικυρώσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία για μετά το Brexit εγκαίρως προκειμένου να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από την υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας που είχαν ορίσει για τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
«Τα πολιτικά παιχνίδια του Ουεστμίνστερ οδήγησαν στο να χαθεί πολύς χρόνος. Είναι τώρα αδύνατο για το Κοινοβούλιο να αξιολογήσει μια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Δεν θα εγκρίνουμε κανένα κείμενο, αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Twitter.
Κρίνοντας πως «δεν πρέπει να επισπευσθεί» μια απόφαση για ένα ενδεχόμενο κείμενο, υποσχέθηκε πως το ημικύκλιο θα παραμείνει ένας «εποικοδομητικός εταίρος» και παρέπεμψε σε «άλλες διαδικασίες» προκειμένου μια ενδεχόμενη συνθήκη να τεθεί σε ισχύ, 10 ημέρες μόνο πριν από την οριστική ρήξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βρετανία.
Μια in extremis συμφωνία μπορεί για παράδειγμα να εφαρμοστεί προσωρινά την 1η Ιανουαρίου, με μια εκ των υστέρων επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι τεχνικά δυνατό παρά μόνο αν έχει εξευρεθεί ένας συμβιβασμός πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς τον οποίο μια «μη συμφωνία», τουλάχιστον για μερικές ημέρες, μοιάζει αναπόφευκτη.
«Θα υπάρχει πράγματι μια ‘μη συμφωνία’, τεχνική ή όχι, όμως την 1η Ιανουαρίου πρόκειται να υπάρξει εκεί μια μεγάλη απαγκίστρωση, πρέπει να προετοιμαστούμε», προειδοποίησε από την πλευρά της η Γαλλίδα Ναταλί Λουαζό (Renew, φιλελεύθεροι).
Η ομάδα των ευρωβουλευτών που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επρόκειτο να συνέλθει σήμερα στις 10:45 ώρα Ελλάδας «προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει τα επόμενα στάδια», δήλωσε ο πρόεδρός της, ο Γερμανός Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ (ΕΛΚ).
Οι διαπραγματεύσεις, που προσκρούουν κυρίως στο ακανθώδες ζήτημα της πρόσβασης των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα, αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα.
Μια εμπορική συμφωνία πρέπει να εξευρεθεί προτού η Βρετανία –η οποία αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου– βγει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς της 31ης Δεκεμβρίου (01:00 της 1ης Ιανουαρίου 2021, ώρα Ελλάδας).
Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανταλλαγές ανάμεσα στην ΕΕ και στο Λονδίνο θα γίνονται βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και ποσοστώσεις, με βαριές συνέπειες για οικονομίες που ήδη πλήττονται σκληρά από την πανδημία.