Οι Κολομβιανοί ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που διαρκεί 50 χρόνια.
Η μονομαχία μεταξύ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Όσκαρ Σουλουάγα, που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διαπραγματεύσεις, και του απερχόμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, η κυβέρνηση του οποίου ξεκίνησε τον διάλογο με τους FARC και τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αναμένεται να είναι στήθος με στήθος σύμφωνα με τις δημοκοπήσεις.
Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονται στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 8:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Σάντος, 62 ετών κεντροδεξιός πολιτικός που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους FARC, οι οποίες διεξάγονται αδιαλείπτως εδώ και 19 μήνες στην Αβάνα της Κούβας, επισημαίνοντας ότι εισέρχονται στην «τελική τους φάση».
Ο απερχόμενος πρόεδρος, που λίγες ημέρες νωρίτερα αποκάλυψε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και με τον ELN, δεσμεύθηκε «να απελευθερώσω το δυναμικό» της χώρας, όπου η φτώχεια πλήττει ακόμη σχεδόν το ένα τρίτο των 47 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας που είναι πάνω από 4%.
Αντίπαλός του είναι ο Όσκαρ Σουλουάγα που καταγγέλλει τη «προεκλογική» εκμετάλλευση της διαδικασίας ειρήνευσης και ο οποίος συγκεντρώνει τις ψήφους των αντιτιθέμενων ή όσων διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις διαπραγματεύσεις, τις πρώτες στην ταραγμένη ιστορία της Κολομβίας.
Προστατευόμενος του πρώην συντηρητικού προέδρου της χώρας Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει ακόμη και σήμερα υψηλή δημοφιλία λόγω των πληγμάτων που κατάφερε σε βάρος των ανταρτών επί των ημερών του στην εξουσία από το 2002 ως το 2010, ο Σουλουάγα, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομίας 55 ετών ο οποίος δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από λίγο καιρό, τάσσεται υπέρ μιας «ειρήνευσης υπό όρους».
Σε περίπτωση νίκης του έχει εκφράσει την επιθυμία να «αναθεωρήσει» τις συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί με τους FARC και αφορούν τη συμμετοχή πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, την αναγνώριση των θυμάτων και κυρίως την αγροτική μεταρρύθμιση, ένα θέμα στο οποίο ανάγονται οι ρίζες του αντάρτικου.
Σύνθημα της προεκλογική εκστρατείας του Σουλουάγα ήταν το «όχι στην ατιμωρησία», ένα ευαίσθητο θέμα στην Κολομβία όπου οι συγκρούσεις με τους αντάρτες, τις παραστρατιωτικές ομάδες και τις εγκληματικές οργανώσεις έχουν προκαλέσει τα τελευταία 50 χρόνια τον θάνατο περισσότερων από 220.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 5 εκατομμυρίων.
Εξάλλου στο πλαίσιο της εκστρατείας του ο Σουλουάγα έχει δηλώσει ότι εάν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικάνικης χώρας θα διακόψει αμέσως τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις και ότι θα απαιτήσει από τους αντάρτες να «θέσουν τέλος σε κάθε εγκληματική δραστηριότητα».
«Αν οι FARC θέλουν να υπάρξει ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να τηρήσουν όρους», υπογράμμισε ο συντηρητικός υποψήφιος. Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει μια εκεχειρία, ωστόσο επέμεινε ότι οι ηγέτες των FARC θα πρέπει να φυλακιστούν, έστω κι αν ορισμένοι θα μπορούσαν να εκτίσουν μειωμένες ποινές κάθειρξης «έξι ετών».
Όλοι αυτοί οι όροι όμως ενδέχεται να οδηγήσουν απλώς στον τερματισμό των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Οι εκλογές θα είναι κατά μεγάλο μέρος ένα δημοψήφισμα για την έγκριση της πιθανότητας να υπάρξει μια διαπραγμάτευση ειρήνευσης με τους αντάρτες και να επιλυθεί η ένοπλη σύγκρουση ή για να αποκηρυχθούν οι πρόοδοι της Αβάνας και να τερματιστεί η πρωτοβουλία του διαλόγου», σχολίασε η κολομβιανή πολιτολόγος Λάουρα Ουιλς Οτέρο, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο των Άνδεων.
Από την πλευρά τους οι FARC έχουν αποφύγει να εμπλακούν στη διαμάχη των δύο υποψηφίων προέδρων, περιοριζόμενοι στο να ανανεώσουν τη μονομερή τους εκεχειρία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών.