Συγνώμη ζήτησε σήμερα το BBC από τον Ιρλανδό τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ για το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο εκατομμύρια δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί με δική του πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του λιμού στην Αιθιοπία, δαπανήθηκαν για την αγορά όπλων.

Ο τραγουδιστής έχει ιδρύσει το συγκρότημα Band Aid, με τη συμμετοχή Βρετανών και Ιρλανδών καλλιτεχνών, και έκανε σειρά συναυλιών, τα χρήματα από τις οποίες δόθηκαν για την καταπολέμηση του λιμού στη χώρα της Αφρικής. Το ρεπορτάζ ωστόσο που είχε μεταδώσει το BBC έδινε την εντύπωση ότι σημαντικά χρηματικά ποσά που συγκέντρωσε το συγκρότημα την περίοδο 1984-1985 κατέληξαν τελικά σε λάθος χέρια και συγκεκριμένα στους αντάρτες για την αγορά όπλων.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του BBC, στο ρεπορτάζ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Band Aid κατέληξαν στους αντάρτες. Το βρετανικό δίκτυο παραδέχεται ωστόσο ότι «μπορεί να δόθηκε αυτή η εντύπωση από την εκπομπή. Παραδεχόμαστε επίσης ότι το συνοδευτικό ρεπορτάζ μπορεί να ενίσχυσε την εντύπωση αυτή. Το BBC λυπάται γι’ αυτό και δέχεται ότι θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφέστερο το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν σχετίζονται ειδικά με το Band Aid».

Μετά από αυτό, το BBC ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη από το συγκρότημα Band Aid «για αυτή την παραπλανητική και άδικη εντύπωση».

Ο Μπομπ Γκέλντοφ αποδέχθηκε τη συγγνώμη, ελπίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην «αποκατάσταση του σημαντικότατου πλήγματος» που προκάλεσε το BBC, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αναγνωρίζει το σημαντικό δημοσιογραφικό και ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραμάτισε το BBC» στην υπόθεση αυτή, καθώς ήταν οι δικές του ανταποκρίσεις που ευαισθητοποίησαν αρχικά τον Γκέλντοφ.

Ο λιμός στην Αιθιοπία που προκάλεσε το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, είχε προκαλέσει τη διεθνή κινητοποίηση, ύστερα από πρωτοβουλία του ιρλανδού τραγουδιστή.

Το 1984 ο Γκέλντοφ και το συγκρότημα Band Aid είχαν ηχογραφήσει μάλιστα το τραγούδι «Ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα;» (Do they know it’s Christmas?) και το 1985 είχαν οργανώσει μία διπλή συναυλία στο Λονδίνο και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πολλών σταρ προκειμένου να βοηθήσουν τα θύματα του λοιμού στην Αιθιοπία.