Αν και η Μαρίν Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισαν αναμφισβήτητα το στοίχημά τους φέρνοντας τα κόμματά τους επικεφαλής στη Γαλλία και τη Βρετανία, δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι θα κατορθώσουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι η εκλογική τους επιτυχία στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου μπορεί να μετατραπεί σε Πύρρειο Νίκη.
Αν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον σχηματισμό μίας ομάδας από εκατό περίπου ευρωβουλευτές, οι δύο ηγέτες των δύο ευρωφοβικών κομμάτων, του Εθνικού Μετώπου (FN) και της Ένωσης για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), συναντούν δυσκολίες στην συγκέντρωση 25 ευρωβουλευτών από επτά διαφορετικές χώρες ώστε να συγκροτήσουν μία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν μπορεί να υπολογίζει σε 38 ευρωβουλευτές, (ανάμεσά τους 24 του κόμματός της), αλλά της λείπουν δύο χώρες. Έχει μαζί της το Κόμμα για την Ελευθερία του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, την ιταλική Λέγκα του Βορρά και το βελγικό Βλάαμς Μπέλανγκ.
Σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας με τη συμμετοχή αυτών των πέντε κομμάτων έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο, αλλά οι πρωταγωνιστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο Λουντοβίκ ντε Νταν, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μαρίν Λεπέν, προειδοποίησε μέσω του Twitter «κατά της φημολογίας. Η συγκρότηση πολιτικής ομάδας θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρόνο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν διαπραγματεύεται με το ευρωφοβικό πολωνικό Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς (KNP), που διαθέτει τέσσερις ευρωβουλευτές.
Υπό την ηγεσία του Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, 72 ετών, μοναρχικό και υπερφιλελεύθερο, το κίνημα KNP δηλώνει ότι η πρόθεσή του είναι να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «για να διαλύσει εκ των έσω την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο αρχηγός του KNP συναντάται με την Μαρίν Λεπέν σε ένα τουλάχιστον σημείο, στην συμπάθεια προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ως προς την κρίση στην Ουκρανία, θεώρησε «τελείως φυσική» την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ο έβδομος «Καππαδόκης» θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ένας από τους δύο εκλεγμένους ευρωβουλευτές του λιθουανικού Τάξη και Δικαιοσύνη (ΤT), αλλά σε αυτό το μέτωπο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική εξέλιξη.
Σύμβουλος του πρώην προέδρου της Λιθουανίας Ρολάντας Πάκσας, ο ηγέτης του TT, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Europolitics, ότι «η είδηση σύμφωνα με την οποία έχουμε αλλάξει ή είμαστε στα πρόθυρα του να αλλάξουμε ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τελείως αβάσιμη». Μέχρι σήμερα το TT εθεωρείτο προσκείμενο στον Νάιτζελ Φάρατζ.
Η αναζήτηση συμμάχων του Εθνικού Μετώπου δεν διευκολύνθηκε καθόλου από τις πρόσφατες δηλώσεις του πατέρα της Μαρίν Λεπέν και επίτιμου προέδρου του κόμματος, ο οποίος αναφερόμενος στους εχθρικούς προς το κόμμα του καλλιτέχνες, όπως ο Πατρίκ Μπριέλ και ο Γιανίκ Νοά, δήλωσε: «θα κάνουμε μία φουρνιά την επόμενη φορά». Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «πολιτικό σφάλμα» τις δηλώσεις του πατέρα της.
Ο αντισημιτικός χαρακτήρας του Εθνικού Μετώπου τού έχει ήδη κοστίσει εν δυνάμει συμμάχους στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και οι Αληθινοί Φινλανδοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για το ενδεχόμενο συμμαχίας με το FN και έχουν ήδη ενταχθεί στην ομάδα των ευρωσκεπτικιστών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ( ECR).
Φυσικοί σύμμαχοι του Εθνικού Μετώπου, οι σουηδοί Δημοκράτες, με τους οποίους συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό κόμμα Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία (AEF), έχουν επίσης πάρει αποστάσεις από το FN. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την ομάδα», δήλωσε ο Μάρτιν Κινούνεν, εκπρόσωπος του σουηδικού κόμματος, που συντάχθηκε με τον Νάιτζελ Φάρατζ.
Ωστόσο, ακόμη και με τις συμμαχίες αυτές, ούτε ο Νάιτζελ Φάρατζ μπορεί να συγκροτήσει πολιτική ομάδα, αφού συγκεντρώνει 47 ευρωβουλευτές, (ανάμεσά τους 24 του UKIP) αλλά όχι και τις απαιτούμενες επτά διαφορετικές εθνικότητες.
Ο Φάρατζ έχασε τους ιταλούς φίλους του της Λέγκας του Βορρά, που συντάχθηκαν με το Εθνικό Μέτωπο, ενώ πολλοί από τους φυσικούς του συμμάχους έχουν ενταχθεί στο ECR.
Η συγκρότηση πολιτικής ομάδας θα επέτρεπε στα ευρωφοβικά κόμματα να παίρνουν το λόγο επί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ολομέλεια και να έχουν πρόσβαση στην προεδρία των 22 επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μία πολιτική ομάδα έχει επίσης τη διασφάλιση της χρηματοδότησης με ποσόν που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των πέντε επομένων ετών.