Η πλειονότητα των κόμματων της αντιπολίτευσης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στο Κόσοβο, γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και άρχισαν να ακούγονται προτάσεις για δημιουργία «αντιπολιτευόμενου μετώπου», το οποίο θα συγκροτήσει κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα συναντήθηκε σήμερα στην Πρίστινα με τον πρόεδρο του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι και συμφώνησαν να μην εισέλθουν σε συνασπισμό με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, το οποίο νίκησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου είναι η κινητήρια δύναμη πρωτοβουλίας, ώστε κανένα πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει σε συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου. Προς το παρόν έχουμε τη συναίνεση του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Αλμπίν Κούρτι και της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο, του Φατμίρ Λιμάι» ανέφερε ανώτατο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου στον τηλεοπτικό σταθμό TV Kohavision.
Στη συνάντηση το κίνημα “Αυτοδιάθεση” αποδείχθηκε πολύ εποικοδομητικό σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Αλμπίν Κούρτι τόνισε ότι δεν θα είναι μέρος της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει το Δημοκρατικό Κόμμα, σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, του Φατμίρ Λιμάι επίσης απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Χασίμ Θάτσι.

Το νέο κόμμα «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο», που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι και τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι πέρασε το όριο για την είσοδο στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 5% στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Υπάρχει ενδεχόμενο συγκρότησης ‘αντιπολιτευόμενου μετώπου’ με δεδομένο ότι τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν πολύ περισσότερες ψήφους απ΄ το Δημοκρατικό Κόμμα. Αν υπάρξει ετοιμότητα από τα κόμματα, η αντιπολίτευση μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κρασνίτσι. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης νίκησαν σε αυτές τις εκλογές και η αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Το κίνημα “Αυτοδιάθεση” καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν και να μην επιτρέψουν στον Χασίμ Θάτσι να κυβερνήσει πάλι το Κόσοβο. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κακή είδηση για το Κόσοβο. Ο Θάτσι ξεπουλά το Κόσοβο» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Πρίστινα. για τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο μοναδικός αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος που δεν έλαβε θέση είναι ο Ραμούς Χαραντινάι της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», ο οποίος εκτίμησε μόνο ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε δημοκρατικό πνεύμα και ότι ήταν καλά οργανωμένες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 99,87% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι είναι πρώτη δύναμη με ποσοστό 30,71%, δεύτερη είναι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, με 25,75%, τρίτο είναι το κίνημα “Αυτοδιάθεση” με 13,51%, τέταρτη η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» με 9,61% και πέμπτη η «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο» με 5,24% των ψήφων.
Μεταφρασμένα σε αριθμό βουλευτών τα ποσοστά διαμορφώνονται περίπου ως εξής: Δημοκρατικό Κόμμα 34 ή 35 βουλευτές, στη Βουλή των συνολικά 120 εδρών, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου 29 ή 30 βουλευτές, «Αυτοδιάθεση» 16 ή 17 βουλευτές, «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» 12 ή 13 βουλευτές και Πρωτοβουλία για το Κόσοβο έξι βουλευτές. Από τις μη αλβανικές κοινότητες, η σερβική κοινότητα θα έχει 10 βουλευτές και οι υπόλοιπες κοινότητες άλλες 10 έδρες.

Σε περίπτωση που ο Χασίμ Θάτσι δεν μπορέσει να βρει συνεργάτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τότε τα τέσσερα άλλα αλβανικά κόμματα που έχουν πάνω από 65 βουλευτές θα μπορέσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι θέτει ως όρο για την είσοδο του κόμματός του στην κυβέρνηση να αναλάβει ο ίδιος τον πρωθυπουργικό θώκο.