Το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ επικύρωσε σήμερα το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MOL, Ζσολτ Χερνάντι, ο οποίος φέρεται να δωροδόκησε τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, προκειμένου ο τελευταίος να εκχωρήσει στη MOL την πλειοψηφία των δικαιωμάτων διαχείρισης της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΙΝΑ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina, το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δικαστήριο που είναι επιφορτισμένο με την εκδίκαση της υπόθεσης, υπό την προεδρία της δικαστού Γκορντάνα Μιχέλα Γκράχοβατς, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι κ. Χερνάντι, ο οποίος διαφεύγει των κροατικών Αρχών, θα δικαστεί ερήμην του. Το δικαστήριο απέρριψε, επίσης, το αίτημα της ομάδας υπεράσπισής του προέδρου της MOL, για ακύρωση της απόφασης να τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτος φυγής.
Η ομάδα υπεράσπισης του κ.Χερνάντι ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Από την πλευρά της η εισαγγελέας της κροατικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK), Βάνια Μάρουσιτς, εξέφρασε την ικανοποίηση των εισαγγελικών αρχών για το γεγονός ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε τις προτάσεις τους.
Η USKOK ισχυρίζεται ότι την περίοδο από τις αρχές του 2008 μέχρι τα τέλη του 2009, ο κ.Χερνάντι συμφώνησε με τον κ.Σάναντερ να τον δωροδοκήσει, προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός παρέμβει με κάθε τρόπο, ώστε το πρώτο παράρτημα και η τροποποίηση της συμφωνίας με την ΙΝΑ, για τον καθορισμό των σχέσεων των μετόχων, να διαμορφωθούν προς όφελος της MOL.
Η USKOK ανέστειλε την έρευνα κατά του κ.Χερνάντι τον Δεκέμβριο του 2012 και την “άνοιξε” εκ νέου μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτησε ακόμη να τεθεί ο κ.Χερνάντι υπό κράτηση, έπειτα από την άρνηση των ουγγρικών αρχών να ανταποκριθούν στο αίτημα κλήσης για ανάκρισή του στην Κροατία, με την επίκληση της προστασίας εθνικών συμφερόντων.
Ο κ.Σάναντερ έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών για παθητική δωροδοκία από τον κ.Χερνάντι. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη τελική απόφαση για την υπόθεση, αν και πριν από κάποιους μήνες εξέτασε τις προσφυγές που κατέθεσαν η USKOK και η υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού.
Την 31η Μαρτίου 2014, ημέρα κατά την οποία άρχισε η συζήτηση της υπόθεσης Σάναντερ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας, η USKOK απήγγειλε κατηγορίες κατά του κ.Χερνάντι, χρονική σύμπτωση την οποία η γραμμή υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού επικαλέστηκε ως κίνηση άσκησης πίεσης προς το Δικαστήριο.
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε μήνυση ιδιώτη κατά του κ.Χερνάντι για απάτη και υπεξαίρεση. Τη μήνυση είχε καταθέσει πρώην συνεργάτης του, με τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της MOL δεν ενημέρωσε για τις σε βάρος του εν εξελίξει έρευνες για διαφθορά στην Κροατία τους μετόχους της εταιρείας, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η διακύμανση των τιμών των μετοχών της.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Απρίλιο στον τηλεοπτικό σταθμό RTL ο κ.Χερνάντι είχε απορρίψει τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σχολιάζοντας βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στη διάρκεια συνάντησης του ίδιου με τον Κροάτη πρώην πρωθυπουργό στο εστιατόριο «Marcellino» στο Ζάγκρεμπ, όπου εμφανίζονται να αφαιρούν τις μπαταρίες των κινητών τους και να ανταλλάσσουν μικρά χαρτάκια, στα οποία είχαν γράψει κάτι, στοιχείο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στη δίκη του κ. Σάναντερ, ο κ. Χερνάντι σημείωσε ότι το θέμα της δίκης συνιστά «μάλλον μία κακή συζήτηση, αν αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο». «Ποτέ δε συζητήσαμε κάποιο θέμα, που να σχετίζεται με χρήματα ή οτιδήποτε παράνομο», είχε πει.
Υπενθυμίζεται ότι η MOL (στην οποία η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ο μοναδικός μεγάλος μέτοχος με ποσοστό 24,6% του μετοχικού κεφαλαίου) και η κροατική κυβέρνηση είναι οι κύριοι μέτοχοι στην κροατική εταιρεία πετρελαίου ΙΝΑ, με την πρώτη να κατέχει ποσοστό 49,1% και τη διαχείριση των δικαιωμάτων της INA και την Κροατία ποσοστό 44,8%. Η διαμάχη των δύο πλευρών έχει μεταφερθεί και στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών επί Επενδύσεων (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), έπειτα από προσφυγή της MOL κατά της κυβέρνησης της Κροατίας.