Απέρριψε ο διευθύνων σύμβουλος του ουγγρικού ενεργειακού Ομίλου MOL, Ζολτ Χερνάντι, τις κατηγορίες ότι δωροδόκησε τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, προκειμένου ο δεύτερος να εκχωρήσει στη MOL τα δικαιώματα διαχείρισης της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΙΝΑ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο κ. Χερνάντι σημείωσε ότι κροατική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει προσέγγιση στη διαμάχη με τη MOL, ενώ επεσήμανε ότι ο ουγγρικός όμιλος είναι πρόθυμος να διατηρήσει το μερίδιο που κατέχει στην ΙΝΑ, εφόσον το ρυθμιστικό περιβάλλον παραμείνει ευνοϊκό και προβλέψιμο.
Την περασμένη εβδομάδα, η κροατική εθνική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, USKOK κατηγόρησε τον κ.Χερνάντι ότι δωροδόκησε τον κ.Σάναντερ με ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά με τη βασιμότητα της κατηγορίας αυτής, ο κ.Χερνάντι είπε χαρακτηριστικά: «Όχι, ποτέ δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν συζητήσαμε κάποιο θέμα, που να σχετίζεται με χρήματα ή οτιδήποτε παράνομο».
Σχολιάζοντας βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στη διάρκεια συνάντησης του ίδιου με τον Κροάτη πρώην πρωθυπουργό στο εστιατόριο «Marcellino» στο Ζάγκρεμπ, όπου εμφανίζονται να αφαιρούν τις μπαταρίες των κινητών τους και να ανταλλάσσουν μικρά χαρτάκια, στα οποία είχαν γράψει κάτι, στοιχείο που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στη δίκη του κ. Σάναντερ, ο κ. Χερνάντι σημείωσε ότι το θέμα της δίκης συνιστά «μάλλον μία κακή συζήτηση, αν αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο».
«Μετά βεβαιότητος δεν έβγαλα την μπαταρία από το κινητό μου, κάποιος πρέπει να το έχει δει λάθος. Συζητάμε και ο πρώην πρωθυπουργός με ρωτάει κάτι. Βγάζω το κινητό μου, το ενεργοποιώ, περιμένω να ανοίξει, ελέγχω κάτι, ζητώ ένα κομμάτι χαρτί, γιατί δεν είχα χαρτί μαζί μου, όπως δεν έχω και τώρα. Δεν έχω καν στυλό. Όμως, αυτό τι σχέση έχει με τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος;», επισήμανε.
«Ο κ. Σάναντερ μου ζήτησε τον τηλεφωνικό αριθμό κάποιου ουγγρικού δημόσιου προσώπου, επειδή ήθελε να καλέσει το εν λόγω άτομο. Είπα πως θα ελέγξω αν έχω τον αριθμό του ατόμου αυτού και το έλεγξα στην τηλεφωνική μου συσκευή. Είχα τον αριθμό και τον έγραψα σε ένα κομμάτι χαρτί. Ήταν ένα απλό αίτημα με μία απλή απάντηση. Έγραψα τον τηλεφωνικό αριθμό και άφησα παραπέρα το τηλέφωνό μου», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να πει ότι η MOL λειτούργησε αποτελεσματικά την INA, παρά το ότι δεν διέθετε το 50% συν μία μετοχή της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος του ουγγρικού Ομίλου είπε, πως είναι μία συνήθης πρακτική διεθνώς τα διαχειριστικά δικαιώματα να διαχωρίζονται από την ιδιοκτησία. Ως παράδειγμα έφερε ένα πεδίο φυσικού αερίου στο Πακιστάν, στο οποίο η MOL έχει μερίδιο 10%, ελέγχει ωστόσο πλήρως την εκμετάλλευση του πεδίου, όντας υπόλογη στους άλλους ιδιοκτήτες.
Απαντώντας σε παρατήρηση του δημοσιογράφου του RTL, ότι η MOL δεν επένδυσε αρκετά στην ΙΝΑ, δεδομένου ότι μόλις ξεκίνησε την ανακαίνιση των σταθμών πληρώσεως πετρελαίου της ΙΝΑ, χωρίς καμιά επένδυση να έχει γίνει στα διυλιστήρια στο Σιζάκ και τη Ριέκα διερωτήθηκε: «Αν αυτό θεωρεί η κροατική κυβέρνηση, γιατί δεν επαναγοράζει την ΙΝΑ;». «Έχουμε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση: Αν οι απόψεις μας είναι τόσο αντίθετες, αφήστε την κυβέρνηση να αγοράσει πίσω την ΙΝΑ από εμάς. Έχουμε κάνει μία τέτοια προσφορά στην κροατική κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Χερνάντι σημείωσε ακόμη ότι η αγορά έχει συρρικνωθεί και θα ήταν δύσκολο να βρεθεί εταίρος, ο οποίος να επενδύσει σε δύο διυλιστήρια και να ανακαινίσει τα πρατήρια καυσίμων, παρά το ότι δεν θα έβγαζε κανένα κέρδος από αυτό. «Ποιος επενδυτής θα το έκανε αυτό; Αυτό δεν αφορά τη MOL. Νομίζω ότι η κροατική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε αυτό το ζήτημα. Η κροατική κυβέρνηση θα πρέπει να προσγειωθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, να δει τι μπορεί να γίνει, γιατί είμαστε εταίροι της. Αλλά αν η κροατική κυβέρνηση λέει από τη μία πλευρά σας αφαιρώ τη δυνατότητα ανάπτυξης στην Κροατία και από την άλλη εντέλλεστε να κάνετε όλα αυτά, μετά βεβαιότητας λέω ότι δεν θα είμαστε εταίροι», πρόσθεσε. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της ΙΝΑ απάντησε: «Αν το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι μόνιμα θετικό και προβλέψιμο, στην περίπτωση αυτή η MOL είναι διατεθειμένη να παραμείνει στην ΙΝΑ».
Σχολιάζοντας το διεθνές ένταλμα που η Κροατία εξέδωσε για τη σύλληψή του, ο κ. Χερνάντι είπε ότι κροατικό Εισαγγελικό Γραφείο (DORH) δεν είχε καμία επίσημη επαφή μαζί του. «Το Γραφείο του Εισαγγελέα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το γεγονός ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή μου για την πρόταση του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, που ανέφερε ότι διαφεύγω της δικαιοσύνης, αποτελεί παραβίαση του νόμου. Φαίνομαι σαν φυγάς; Μήπως κάποιος δεν σέβεται τον νόμο στο θέμα αυτό; Λέω ότι όλοι σεβάστηκαν τον νόμο, εκτός από το κροατικό γραφείο του εισαγγελέα».
Ο κ. Χερνάντι διευκρίνισε ότι οι κροατικές εισαγγελικές αρχές επικοινώνησαν μαζί του μέσω των ουγγρικών αρχών σε σχέση με ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην κροατικής εταιρείας τροφίμων Podravka. «Ανακρίθηκα δύο φορές στις εγκαταστάσεις της ουγγρικής αστυνομίας, ενώ απαντήσαμε στις ερωτήσεις και παραδώσαμε τα ζητούμενα στοιχεία. Όσο για τη λεγόμενη υπόθεση Σάναντερ, ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί μου το κροατικό Γραφείο Εισαγγελέα ή οποιαδήποτε άλλη κροατική υπηρεσία», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ κρίθηκε ένοχος για δωροληψία στην υπόθεση της Ina – Mol και εκτίει ποινή φυλάκισης.