Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η Βοσνία χρειάζεται 210 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το προσεχές εξάμηνο πρωταρχικές της ανάγκες που προκλήθηκαν εξαιτίας των πρωτοφανών πλημμυρών στα χρονικά της περιοχής στα μέσα Μαΐου.
Τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν ήδη 1,2 εκατομμύριο δολάρια για δύο προγράμματα καθαρισμού, κυρίως ναρκών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD) Σιχάν Σουλτάνογλου σε συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.
Νάρκες και εκρηκτικοί μηχανισμοί από την εποχή του πολέμου στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 φέρεται να υπάρχουν σε μια πλημμυρισμένη περιοχή 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις καθαρισμού πολύ δύσκολες και δαπανηρές.
Τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά υπέστησαν ζημιές και περισσότερα από 2.000 καταστράφηκαν με αποτέλεσμα να πληγούν περί τα 60.000 παιδιά.
«Με την προοπτική του σκληρού χειμώνα που φθάνει σε τέσσερις με πέντε μήνες, πρέπει να αρχίσουν οι επιχειρήσεις για να διασφαλιστούν στον κόσμο ασφαλείς και βιώσιμες κατοικίες και λειτουργικά καταλύματα», δήλωσε η Σουλτάνογλου εμμένοντας στην ανάγκη να επισκευαστούν τα σχολεία πριν από την έναρξη του σχολικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, 15.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν και οι οικονομικές απώλειες για τη χώρα μπορεί να ξεπεράσουν το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.
Μια πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη (BERD) στα τέλη Μαΐου ανέφερε ότι οι ζημιές από τις χειρότερες πλημμύρες τα τελευταία εκατό χρόνια που έπληξαν στα μέσα Μαΐου τη Σερβία και τη Βοσνία ξεπερνούσαν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στις δύο χώρες.
Ο αριθμός των πλημμυροπαθών ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια. Στις φονικές πλημμύρες 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία, εκ των οποίων 51 στη Σερβία.
Έκτοτε η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, ωστόσο πολλές πόλεις στις τρεις αυτές χώρες πλημμύρισαν και ολόκληρα χωριά, κυρίως στη Βοσνία, καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κυρίως στη Σερβία και τη Βοσνία.