Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του νέου προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, όπως τις επεσήμανε στο πρώτο του διάγγελμα κατά την τελετή ορκωμοσίας του, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών.

Η αποκατάσταση της νομιμότητας στα ανατολικά, η ειρήνη και η ενότητα σε όλη τη χώρα συνιστά άμεση προτεραιότητα του νέου προέδρου της χώρας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, βασικό αίτημα των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

«Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Ξεκινώ το έργο μου με την πρόταση ενός ειρηνευτικού σχεδίου. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», είπε ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς «διαδρόμου» για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

Η χερσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε στον όρκο του στο κοινοβούλιο, ο Ποροσένκο, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991. «Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι θα υπογράψει άμεσα τη συμφωνία διασύνδεσης κι ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για «μέτρα προστατευτισμού της ρωσικής οικονομίας» από τον Πούτιν.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.