Ένα εφετείο του Καΐρου ακύρωσε σήμερα την ποινή κάθειρξης η οποία είχε επιβληθεί σε έναν αστυνομικό που είχε καταδικαστεί για το ρόλο του στους θανάτους 39 ανθρώπων στα επεισόδια πολιτικής βίας το 2013, ανέφεραν δικαστικές πηγές.
Σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου 2013, 39 άνδρες οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν ισλαμιστές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτές τους, σκοτώθηκαν σε μια προσπάθεια απόδρασης, κατά την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
Όμως η εισαγγελία ανέφερε αργότερα πως οι έρευνες έδειξαν πως πέθαναν ενώ μεταφέρονταν στη φυλακή με ένα όχημα της αστυνομίας στο οποίο είχαν στοιβαχτεί ο ένας πάνω στον άλλο, όταν ερρίφθησαν στο εσωτερικό του δακρυγόνα.
Ο πρόεδρος του εφετείου Μοχάμεντ Άμελ ανέπεμψε την υπόθεση στον γενικό εισαγγελέα δίνοντας εντολή να διεξαχθεί νέα έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια νέα δίκη ή στο να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, συνολικά 45 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μπουν σε ένα όχημα με χωρητικότητα 24 και μέσα σε αυτό το όχημα ερρίφθη δακρυγόνο. «Αυτό οδήγησε στο θάνατο 37 κρατουμένων και να υποστούν ασφυξία άλλοι δύο», σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
Μια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian εξάλλου είχε δείξει ότι δεν ήταν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο όχημα ισλαμιστές. Ορισμένοι δεν ήταν καν υποστηρικτές του Μόρσι, ανέφερε, αλλά απλώς είχαν συλληφθεί μέσα στο χάος που ακολούθησε την αιματηρή διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών των υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο την 14η Αυγούστου 2013.
Πρωτοδίκως, ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα είχε καταδικάσει τον αντισυνταγματάρχη Αμρ Φαρούκ σε 10 χρόνια κάθειρξης για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράλειψη καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος. Σε άλλα τρία στελέχη της αστυνομίας είχαν επιβληθεί ποινές με αναστολή.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο αντισυνταγματάρχης Φαρούκ θα απελευθερωθεί από τη φυλακή όπου κρατείται.
Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη της εισαγγελίας για σχόλια.
Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν χαρακτηρίσει την ποινή που είχε επιβληθεί υπερβολικά επιεική τότε, τονίζοντας πως στους κατηγορούμενους που θεωρούνται ισλαμιστές επιβάλλονται πολύ βαριές ποινές ενώ αντίθετα στα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ιδιαίτερα ελαφριές.
Στους δημοσιογράφους απαγορεύθηκε να παρακολουθήσουν τη σημερινή διαδικασία, η οποία διεξήχθη στην Αστυνομική Σχολή του Καΐρου, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που δικάζονταν «κραύγασαν από χαρά» όταν ο εφέτης ανέγνωσε την απόφασή του. Φώναξαν «ζήτω η δικαιοσύνη», σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Άχραμ.
Εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν στις ταραχές που ακολούθησαν την ανατροπή του Μόρσι από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Η Αδελφότητα, η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο ως πέρυσι, τέθηκε εκτός νόμου και πλέον δρα μυστικά.
Χιλιάδες ισλαμιστές φυλακίστηκαν ενώ πολλοί καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε το κράτος έπειτα από την ανατροπή του Μόρσι, όπως εξάλλου και αρκετοί ακτιβιστές που δεν είναι ισλαμιστές.
Ο Σίσι ορκίζεται πρόεδρος της Αιγύπτου αύριο Κυριακή.