Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου, μετά από διαβουλεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την τελευταία στιγμή ότι θα συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στο Κόσοβο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των Σέρβων του Κοσόβου τελικά αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις 8 Ιουνίου στο Κόσοβο μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς.

Την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σερβίας κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να μην μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των Σέρβων του Κοσόβου είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι εγκαταλείπουν την προεκλογική εκστρατεία, επειδή διαφωνούν με τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών και επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά τους για αφαίρεση συμβόλων του Κοσόβου από τα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Στη Γκρατσάνιτσα, κοντά στην Πρίστινα, οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο «Σρπσκα» που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της Σερβίας διοργάνωσαν χθες συνάντηση και αποφάσισαν ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι προς το συμφέρον των Σέρβων παρά τις σοβαρές ανησυχίες τους για τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου που αφορούν τα ψηφοδέλτια και τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών.

Ο δήμαρχος της Γκρατσάνιτσα και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Σρπσκα» Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνέχιση της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι εκπρόσωποι του ψηφοδελτίου «Σρπσκα» κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές στο Κόσοβο, προκειμένου να αποφύγουν μία κατάσταση που θα ήταν επιζήμια για τη σερβική κοινότητα, ανέφερε.

Ο κ. Στογιάνοβιτς τόνισε ότι η δύσκολη αυτή απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό της Σερβίας και τον επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο.

Από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Τζούριτς συμμετείχε χθες σε σύσκεψη και με τους δημάρχους των τεσσάρων δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίοι αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο αίτημα της Σερβίας να συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Ιουνίου στο Κόσοβο.

Στη συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Γκόραν Ράκιτς, του Λεπόσαβιτς, Ντράγκαν Γιαμπλάνοβιτς, του Ζβέτσαν Βούτσιν Γιάνκοβιτς και του Ζούμπιν Πότοκ Στέφαν Βούλοβιτς.

«Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι οι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο θα ανταποκριθούν στο αίτημα να επιτελέσουν το καθήκον τους και να συμμετάσχουν στον πολιτικό αγώνα για την επίτευξη των κρατικών και εθνικών συμφερόντων της Σερβίας μέσω της συμμετοχής στις εκλογές για τη Βουλή των προσωρινών θεσμών αυτοδιοίκησης της Πρίστινας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο.

Ο δήμαρχος του Λέποσαβιτς, Ντράγκαν Γιαμπλάνοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου θα συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο λόγο οι δήμαρχοι των δήμων με σερβική πλειοψηφία άλλαξαν γνώμη.