Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να λάβουν επιπλέον μέτρα για να καθησυχάσουν μακροπρόθεσμα τις συμμαχικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και της πολιτικής της Ρωσίας.
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συλλογική ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ με περισσότερες εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες και περισσότερα γυμνάσια και εκπαίδευση. Από τη Βαλτική Θάλασσα ως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σύμφωνα με τη Ιδρυτική Πράξη των Σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας που υπεγράφη το 1997. Βάσει της συμφωνίας αυτή οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία «δεν θεωρούνται αντίπαλοι» και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεσμεύεται να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα ή σημαντικές μάχιμες δυνάμεις στο έδαφος των νέων χωρών μελών της ανατολικής Ευρώπης.
Οι υπουργοί που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν επίσης το σχέδιο ασφαλείας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Βαρσοβία. Αυτή «η σημαντική και επίκαιρη συνεισφορά» είναι ένα «ξεκάθαρο σημάδι της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.
Ο Ομπάμα θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει μια «πρωτοβουλία για να καθησυχασθεί η Ευρώπη» ύψους μέχρι 1 δισεκ. δολάρια για την εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων «αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας της Πολωνίας και της Δανίας ανακοίνωσαν την ενίσχυση του πολυεθνικού σώματος της Βορειοανατολικής (Ευρώπης) που έχει τη βάση του στο πολωνικό λιμάνι Στσέτσιν στη Βαλτική. «Θα ενισχύσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές απειλές στην περιοχή», σχολίασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα προετοιμαστούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του «σχεδίου δράσης» το οποίο θα υποβληθεί στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Στόχος του είναι να γίνει το ΝΑΤΟ «πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο και ευέλικτο», σημείωσε ο Ράσμουσεν.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των χωρών του ΝΑΤΟ, οι όποιοι μειώθηκαν κατά «20% τα τελευταία πέντε χρόνια», την ώρα που η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες «κατά 50%».
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την απόφαση της Πολωνίας να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα στο 2% του ΑΕΠ της, το όριο που προτείνει το ΝΑΤΟ και το οποίο σέβονται αυτή τη στιγμή μόλις τέσσερις χώρες μέλη.
Στο μεταξύ νωρίτερα η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία έχει απομακρύνει την πλειονότητα των περίπου 40.000 στρατιωτών της που είχε συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Επιπλέον όσα στρατεύματα παραμένουν στην περιοχή «μοιάζουν να προετοιμάζονται να απομακρυνθούν».