Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη κατά της κυβέρνησης του Άχμεντ Μίτιγκ, η οποία στηρίζεται από τους ισλαμιστές και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τα μέσα Μαΐου έχει ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.
Ο Χάφταρ, που εμφανίζεται ως επικεφαλής του «εθνικού στρατού», όπως αποκαλεί τις δυνάμεις του και δηλώνει ότι θέλει να εκδιώξει τους «τρομοκράτες» από τη χώρα, στηρίζεται και από ορισμένους αξιωματικούς και ολόκληρες μονάδες του στρατού που αυτομόλησαν και τον ακολούθησαν. Η επιχείρησή του, που ξεκίνησε στις 16 Μαΐου στη Βεγγάζη, το λίκνο της επανάστασης του 2011 και προπύργιο των εξτρεμιστών ισλαμιστών, χαρακτηρίστηκε «απόπειρα πραξικοπήματος» από την κυβέρνηση.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βεγγάζη μπροστά από το ξενοδοχείο Tibesti φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επιχείρησης «Αξιοπρέπεια» του Χάφταρ και καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τις ένοπλες οργανώσεις.
Στην Πλατεία των Μαρτύρων, στην Τρίπολη, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν υπέρ του Χάφταρ και εναντίον της νέας κυβέρνησης του Μίτιγκ και του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (κοινοβούλιο).
«Έξω ο Μίτιγκ», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι που κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Λαός και στρατός, πολεμάμε την τρομοκρατία» και «Ναι στο κράτος των πολιτών». Κάποιοι κουβαλούσαν ένα φέρετρο με τις επιγραφές «Η κυβέρνηση του Μίτιγκ» και «Άνσαρ Αλ Σαρία». Πρόκειται για μια τζιχαντιστική οργάνωση που δρα κυρίως στην ανατολική Λιβύη και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ..
Την ίδια ώρα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, πολλοί ισλαμιστές και υποστηρικτές τους διαδήλωναν εναντίον «του πραξικοπήματος του Χάφταρ» και εξέφραζαν την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο και τη «δημοκρατική διαδικασία».
Η Λιβύη έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα με δύο κυβερνήσεις. Στις αρχές Μαΐου, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, το κοινοβούλιο εξέλεξε πρωθυπουργό τον Μίτιγκ. Ωστόσο η απερχόμενη κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Τένι αρνείται να παραδώσει την εξουσία, αναμένοντας την απόφαση των δικαστηρίων για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας αυτής.