Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν «να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια» τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της Γαλλίας αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τη μετάδοση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.
«Η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια» σχολίασε ο Κρίστιαν Ουίνγκαντ εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Όπως πάντα, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική νομοθεσία προκείμενου να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο» πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο για «την καθολική ασφάλεια», που συζητείται στο κοινοβούλιο της Γαλλίας και κυρίως το άρθρο 24 που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή και προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους μεταδίδουν φωτογραφίες αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ομοσπονδίες δημοσιογράφων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες το θεωρούν πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση.
Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων κατά αυτού του «νόμου φονέα των ελευθεριών» όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» επεσήμανε ο Ουίνγκαντ.
«Η διασφάλιση της ασφάλειας όλων όσοι ζουν στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη» εξήγησε.
«Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν την ασφάλεια τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας και να βρίσκουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του σεβασμού στην ιδιωτικότητα και την πρόσβαση στην ενημέρωση» υπενθύμισε ο ίδιος.
(φωτογραφία αρχείου)