Καθώς οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, το μήνυμα που στέλνεται στον επόμενο πρόεδρο από την κύρια πλατεία του Κιέβου, τη Μαϊντάν, είναι: «Θα σε παρακολουθούμε στενά» και «ο λαός μπορεί να ξεσηκωθεί ξανά αν αισθανθεί ότι εξαπατάται». Από την πλατεία Ανεξαρτησίας είχαν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις με τις οποίες εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τρεις μήνες μετά την φυγή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Γιανουκόβιτς, η Μαϊντάν εξακολουθεί να έχει την όψη εμπόλεμης ζώνης, γεμάτη συρματοπλέγματα και οδοφράγματα, καλυμμένη με σκηνές και περιφρουρούμενη από τους «υπερασπιστές» της με τα χακί, οι οποίοι δεν δείχνουν καμία βιασύνη να τα μαζέψουν.

«Είμαι εδώ από το Δεκέμβριο. Θα παραμείνω εδώ μέχρι και μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ο νέος πρόεδρος και οι αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τα αιτήματά μας για γνήσια δημοκρατία και ένα τέλος στην διαφθορά», δήλωσε ο 40χρονος Ιβάν Στρατιένκο, ένας από τους «διοικητές» της Μαϊντάν.

«Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει. Ο Γιανουκόβιτς έφυγε αλλά το σύστημα που τον έθρεψε και του επέτρεψε να ληστέψει την χώρα εξακολουθεί να υπάρχει», σημείωσε ο Στρατιένκο, ένας πρώην μουσικός από την πόλη Λβιβ στην δυτική Ουκρανία.

«Αναμένουμε σοφές αλλά ριζοσπαστικές ενέργειες από το νέο μας πρόεδρο», κατέληξε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο, είτε από τον πρώτο γύρο της Κυριακής είτε, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων, στο δεύτερο γύρο των εκλογών ο οποίος έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.

Ένας άλλος «διοικητής» της Μαϊντάν, ο Αντρέι Βερεμιγένκο, κατέστησε σαφές ότι ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με εξονυχιστικό έλεγχο. «Αν προσπαθήσουν να επανέλθουν στο παλιό διεφθαρμένο σύστημα, θα γίνει και τρίτη Μαϊντάν (μετά και την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004) και αυτή θα είναι πιο άγρια από τις προηγούμενες, πολύ πιο άγρια», σημείωσε ο 40χρονος πρώην καθηγητής γυμναστικής.

«Τα αιτήματά μας πρέπει να εκπληρωθούν: μια αποκέντρωση της εξουσίας και η δημιουργία ενός συστήματος που θα πολεμάει πραγματικά την διαφθορά. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη», σημείωσε.

«Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να στήνουν τους διαγωνισμούς και να δωροδοκούνται, αυτοί που εμπλέκονται στον φόνο ανθρώπων στην Μαϊντάν δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη», κατέληξε.

Τα σχόλιά του αυτά απηχούν την οργή και την θλίψη για τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων κατά τις διαμαρτυρίες, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ελεύθερων σκοπευτών σε διάστημα τριών ημερών τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ υπερασπιζόντουσαν τα οδοφράγματα.