Προτού ακόμη ολοκληρωθεί η τελική καταγραφή του ύψους των ζημιών, που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, θα είναι διαθέσιμη για τη χώρα η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σούμα Κακραμπάρτι, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για επαφές με τις σερβικές Αρχές. «Η τελική εκτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες και ως εκ τούτου δεν θα περιμένουμε άλλο, για να εγκρίνουμε τη βοήθεια προς τη Σερβία» ανέφερε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ρόλου μας. Είμαστε σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για να βρούμε τρόπους προκειμένου να βοηθήσουμε τη Σερβία» είπε ο κ. Κακραμπάρτι, σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στα γραφεία που διατηρεί η EBRD στο Βελιγράδι.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το συμβούλιο της Τράπεζας, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει και μία ανακατανομή κεφαλαίων από υφιστάμενα έργα προς έργα αποκατάστασης των υποδομών, του οδικού δικτύου και ούτω καθεξής.

«Θα διασφαλίσουμε κάποια κεφάλαια, πρόσβαση στη χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη γεωργία, και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τα συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε αυτού του είδους το πρόβλημα να μην ανακύψει ξανά» είπε.

«Η EBRD αντιμετωπίζει τη Σερβία ως προτεραιότητα στην περιοχή» διαβεβαίωσε ο κ. Κακραμπάρτι, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει το επιχειρηματικό της περιβάλλον, εάν επιθυμεί να προσελκύσει νέους επενδυτές και να εντείνει την οικονομική ανάκαμψη».

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι συζήτησε με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σερβίας (NBS), Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ υπενθύμισε ότι η EBRD έχει επενδύσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ στη Σερβία από το 2001 και μόνο το 2013 χρηματοδότησε 24 έργα, επενδύοντας 420 εκατ. ευρώ.