Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησαν σήμερα από τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές την Κυριακή ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στα εθνικιστικά κόμματα.
Χάρη σε ένα εκλογικό σύστημα που βασίζεται στην απλή αναλογική το νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Γερμανίας AfD αναμένει να κερδίσει τουλάχιστον πέντε ή έξι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων προβλέπεται να κερδίσει το 6% των ψήφων.
Από την άλλη το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), που έλαβε το 1,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, ενδέχεται να κερδίσει μία από τις 96 έδρες της Γερμανίας στην ευρωβουλή.
«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμμετοχή ώστε το όριο που θα πρέπει να φτάσουν τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα (για να εισέλθουν στο ευρωκοινοβούλιο) να είναι όσο το δυνατό πιο μεγάλο», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία και την κρίση του ευρώ, ο ίδιος επεσήμανε ότι «σίγουρα δεν είναι τώρα η ευκαιρία για μια ψήφο τιμωρίας», ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να διαθέτουμε ένα λειτουργικό ευρωκοινοβούλιο σε μια στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο».
«Η πολιτική δεν είναι ένα παιχνίδι και το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τα εθνικά κοινοβούλια», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ.
«Οι πολίτες πρέπει να με την ψήφο τους να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια τους να εξακολουθήσουν να ζουν με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», δήλωσε η Μέρκελ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την άνοδο της ψήφου διαμαρτυρίας από την περιφερειακή εφημερίδα Passauer Neue Presse. Η ίδια εκτίμησε ότι η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρου ειρήνης.
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD, που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013 και τάχθηκε υπέρ μιας «συντεταγμένης διάλυσης» του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, είχε προκαλέσει έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ξεπερνώντας το όριο του 5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθει ένα κόμμα στη Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή κάτω βουλή).
Με περίπου 6.000 υποστηρικτές το NPD είναι περιθωριοποιημένο στη Γερμανία, όμως ενδέχεται να βρει βήμα στις Βρυξέλλες αν καταφέρει να στείλει, όπως είναι αναμενόμενο, έναν ή δύο νεοναζιστές βουλευτές. Το 2013 τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το NPD κατηγορώντας το για «ατιμωτικό ρατσισμό» και «αναγνωρίσιμη σχέση» με τους Ναζί.